IT-alan yrittäjä Jon Karlung rakensi ensin vanhaan ydinpommisuojaan yhden maailman tunnetuimmista datakeskuksista. Nyt hänellä välähti uudestaan, tällä kertaa yhdessä SSAB:n kanssa. Hänen uudet panssaroidut datakeskusmoduulinsa ovat toimitusvalmiita ja ne tulevat muuttamaan ajattelutapaamme datakeskuksista.

Karlungin yritys Modular Data Center (MDC) on syntynyt Ruotsin vanhimman ja suurimman itsenäisen Internet-palveluntarjoajan, Bahnhofin, sivutuotteena ja sen tavoitteena on tuoda joustavuutta datakeskusmarkkinoille. Aiemmin yrityksille ei ole ollut tarjolla mitään helppoa ratkaisua, jos ne ovat halunneet rakentaa uusia datakeskuksia.

Vuosituhannen vaihteessa monet yritykset sijoittivat valtaviin tiloihin, joita ne eivät kuitenkaan pystyneet täyttämään. ”Ongelman ydin on ollut ajattelutapa, jossa datakeskus mielletään suureksi rakennuskompleksiksi”, Karlung toteaa. ”Niihin on sijoitettu valtavasti rahaa ja monet ovat hankkineet tiloja, jotka ovat osoittautuneet liian suuriksi.”

Teräkseen, asiantuntemukseen ja innovaatioille perustuva kumppanuus

Nyt Karlung kollegoineen on kehittänyt muunneltavan datakeskuksen. MDC:n modulaarinen ratkaisu on luotu tiiviissä yhteistyössä SSAB:n kanssa, ja sen skaalattavuus on vertaansa vailla. Moduuleita voidaan täydentää uusilla moduuleilla, telinekaapeilla sekä jäähdytys- ja virransyöttöjärjestelmillä tarpeiden mukaisesti. Datakeskusta voidaan suurentaa tai pienentää tarpeiden mukaisesti.

”Modulaarisen lähestymistavan ansiosta aikataulut nopeutuvat”, Karlung kuvailee. ”Täysin toimintavalmis yksikkö voidaan toimittaa jopa 12 viikossa. Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että tavanomaisen datakeskuksen käynnistämiseen kuluu pari vuotta.”

SSAB toimittaa moduuleissa käytetyn suojausteräksen ja vastaa myös rakenteiden suunnittelusta ja valmistuksesta. ”Toki maailmassa on muitakin yrityksiä, jotka toimittavat datasäiliöitä, mutta ne eivät tunnu olevan datakeskuksia”, SSAB:n liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Johan Anderson toteaa. ”Eikä niiden turvallisuus yllä lähellekään meidän tarjoamaamme tasoa.”

Lujaa terästä datakeskusyksikköihin

Moduuleihin on valittu Armox 500T -teräs, jota käytetään myös sotilaalliseen panssarointiin. ”Se saattaa olla vähän yliampuvaa, mutta halusimme olla mukana luomassa ensiluokkaista tuotetta, joka ylittää kaikki odotukset”, Johan Anderson kertoo. Kun Anderson hiljattain vieraili kaivosalan messuilla Chilessä, messuvieraat olivat erittäin kiinnostuneita MDC:n moduuleista, erityisesti maassa aiemmin tapahtuneen kaivosonnettomuuden vuoksi.<

”He haluavat käyttää moduuleitamme turvasuojina”, Anderson toteaa. ”Jos kaivoksessa sattuu onnettomuus, työntekijät voivat paeta suojaan". "Happea ja muita tarvikkeita voidaan säilyttää suojassa, ja niiden avulla siellä voi selviytyä pitkään.”

SSAB ja MDC uskovat, että moduuleja voidaan tulevaisuudessa käyttää monenlaisten esineiden, esimerkiksi asiakirjojen, antiikin, rahan, lääkkeiden tai kemikaalien säilyttämiseen.

”Tuotteella on valtava potentiaali”, Anderson toteaa. 

Lisätietoja Armox-teräksestä