Kerrostalon nimi on Fjärilen (’perhonen’) ja se sijaitsee uudella asutusalueella Uppsalassa. Rakennus on suunnittelu niin, että siinä yhdistyvät toisiinsa ympäröivän kaupunkimaiseman erilaiset elementit. Julkisivu- ja kattomateriaaliksi valittiin SSAB:n ympäristötietoinen GreenCoat PLX Pro BT. 

Materiaalivalinnat ja materiaalien käyttö sekä käytännönläheinen, mutta silti moderni arkkitehtoninen lähestymistapa johtivat siihen, että Fjärilen valittiin Ruotsin teräsrakentamisen instituutin järjestämän Stålbyggnadspriset 2017 -kilpailun finaaliin.  

”GreenCoat-teräksen käyttö Fjärilenissä on auttanut meitä toteuttamaan arkkitehtoniset suunnitelmamme ja täyttämään samalla tiukat rakennus- ja ympäristövaatimukset”, kertoo Rahel Belatchew tukholmalaisesta Belatchew Arkitekter AB:stä.  

Peltisepät ja teräskattojen tekijät tuntevat GreenCoat PLX Pro BT -tuotteen hyvin erityisesti siksi, että sitä on helppo muovata käsin ja sen väri säilyy muuttumattomana. Lisäksi GreenCoat PLX Pro BT -tuotteessa on käytetty biopohjaista teknologiaa (BT), jossa valtaosa perinteisistä fossiilisista öljyistä on korvattu ruotsalaisella rypsiöljyllä. SSAB:n ainutlaatuinen, patentoitu BT-ratkaisu pienentää rakennusten ekologista jalanjälkeä merkittävästi. 

Pohjoismaisen laadukkaat maalipinnoitetut GreenCoat-tuotteet kestävät erinomaisesti korroosiota, UV-säteilyä ja naarmuja. GreenCoat on rakentamisen ammattilaisille huomattavasti kevyempi vaihtoehto kuin muut vastaavanlaiset materiaalit. Lisäksi GreenCoat-terästen lämpövenymä on merkittävästi pienempi kuin muissa materiaaleissa. Tämä vähentää kuperuutta ja pitää materiaalin muodon muuttumattomana vuodesta toiseen. 

”On ollut suuri kunnia osallistua tähän projektiin ja päästä palkintoehdokkaaksi. Asennustöiden aikana huomasimme, miten helppoa GreenCoat PLX Pro BT -tuotteiden muotoilu ja käsittely on muihin teräksiin ja jopa muihin maalipinnoitettuihin tuotteisiin verrattuna. Laadukkaan pinnoitteensa ansiosta tämä rakennus todella erottuu muista, ja kokemuksesta voin sanoa, että näin tulee olemaan vielä useita vuosia”, toteaa Robert Eriksson Ruotsin Avestassa toimivasta Erikssons Plåt & Kopparslageri AB:stä. 

Ruotsin teräsrakentamisen instituutti myöntää Stålbyggnadspriset-palkinnon joka toinen vuosi rakennusprojektille, jossa terästä on käytetty innovatiivisella, ympäristötietoisella ja arkkitehtonisesti esteettisellä tavalla. Tavoitteena on kannustaa rakennusalan yrityksiä käyttämään terästä tehokkaasti sekä tuoda esiin uusia ideoita ja luovia ratkaisuja. Stålbyggnadspriset houkuttelee arkkitehtejä, insinöörejä ja rakennusyrityksiä hyödyntämään teräksen ominaisuuksia kestävämmän tulevaisuuden luomiseen. 

Valokuvat:
- Fjärilenissä (’perhonen’) käytettiin ympäristötietoista maalipinnoitettua GreenCoat-terästä.
- Palkittu arkkitehti Rahel Belatchew valitsi kerrostalon väriksi ainutlaatuisen keltaisen sävyn.
 

Lisätietoja:
Anke Meyer, Corporate Marketing, SSAB, puhelin: +49 1724244309, [email protected]