Swedish Steel Prize -palkinnon myöntää vuosittain maailman johtava lujien terästen ja kulutusta kestävien terästen valmistaja SSAB tunnustuksena innovatiivisimmasta lujan teräksen käyttötavasta. Suomalainen Timo Penttimies on yksi ehdokkaista tämän vuoden palkinnon saajaksi. Palkinnon voittaja julkistetaan 20. marraskuuta Tukholmassa pidettävässä tilaisuudessa.

”TP-Roller poikkeaa täysin muista rullasyöttimistä,” toteaa syöttimen kehittänyt Timo Penttimies. ”Rullat ovat lujasta teräksestä valmistettuja laserleikattuja levyjä, joissa on apuporausreiät ja integroidut syöttöhampaat. Levyjä on leveydestä ja käytöstä riippuen 4–11 rullasyötintä kohden, ja niissä on myös tilaa puhdistusvälineelle.

TP-Rollerilla on paljon etuja. Sillä on hyvä pito silloinkin kun puu on kovaa, paksukaarnaista tai oksaista, mikä parantaa tehokkuutta. Syöttöhampaiden jyrkkä kulma ja etenkin avoin rullasyötinrakenne mahdollistavat syöttörullien alhaisen painekuormituksen, mikä pienentää kitkaa. Näin säästetään polttoainetta, ja harvesteripäihin kohdistuu vähemmän rasitusta.

Lujien terästen käyttö yhdessä kennomaisen rakenteen kanssa tarjoaa erinomaista kulutuskestävyyttä jokaisessa suunnassa. Tämän ansiosta TP-Rollerilla on 4 000 käyttötunnin takuu.

”Tähänastinen kokemus viittaa vahvasti siihen, että syöttörullien käyttöikä voi olla jopa 20 000 tuntia”, Penttimies kertoo. ”Kilpailijoiden syöttörullien elinikä on huomattavasti lyhyempi. Yleensä ne valmistetaan standarditeräksestä, joten ne kuluvat nopeasti.”

Tuomariston perustelut

Swedish Steel Prize -tuomariston perustelut Timo Penttimiehen valinnalle yhdeksi vuoden 2014 Swedish Steel Prize -ehdokkaista:

”Käyttämällä laserleikattua Hardox-levyä Timo Penttimies on onnistunut suunnittelemaan täysin uuden, innovatiivisen ja kustannustehokkaan rullasyöttimen metsäharvestereille. Syöttörullat on valmistettu yhteen pultatuista levyistä. Levyjä kiertävät piikit minimoivat painumisen puuhun ja varmistavat maksimaaliseen syöttöön ja palautettavuuteen tarvittavan pidon vähentäen puun vahingoittumista ja lisäten samalla tuottavuutta. Levyt on sijoitettu riittävin etäisyyksin, jotta väliin mahtuu tukkeutumisen ehkäisevä puhdistusväline ja rullien huolto on helppoa.”

Swedish Steel Prize -palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Sen tarkoitus on inspiroida sekä lisätä tietämystä lujien terästen mahdollisuuksista kevyempien, turvallisempien ja ympäristömyötäisempien tuotteiden kehityksessä.

Swedish Steel Prize -palkinnon voittaja saa 100 000 Ruotsin kruunun arvoisen stipendin ja Jörg Jeschken suunnitteleman palkinnon. Palkintojenjakotilaisuus on osa kolmipäiväistä tapahtumaa, jossa noin 600 globaalin valmistus- ja terästeollisuuden edustajaa eri puolilta maailmaa osallistuu seminaareihin ja vierailuihin SSAB:n tehtailla.

Lisätietoja:

Marie Elfstrand, Johtaja, Mediasuhteet ja PR, +46 8 454 57 34

Lataa kuvia SSAB:n Mediapankista