Kolmannen vuosineljänneksen avainluvut

  • Liikevaihto oli 31 516 (25 220) milj. Ruotsin kruunua
  • Liikevoitto ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli 6 742 (5 800) milj. kruunua
  • Tulos per osake oli 4,93 (4,35) kruunua
  • Nettokassavaranto oli 8 739 (nettovelka 3 370) milj. kruunua
  • Siirtyminen fossiilivapaaseen terästuotantoon edennyt suunnitelmien mukaan

Toimitusjohtajan katsaus – vahva tulos SSAB Special Steels ja SSAB Americas -divisioonilta

SSAB:n vuoden 2022 kolmannen neljänneksen liikevoitto nousi edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta ja oli 6,7 (5,8) miljardia kruunua. Euroopan heikentyneitä markkinoita kompensoi SSAB Special Steels ja SSAB Americas –divisioonien vahvana jatkunut kehitys. Liikevoitto laski edellisen neljänneksen ennätystasolta. SSAB solmi ensimmäisen asiakasyhteistyösopimuksen fossiilivapaan teräksen osalta Yhdysvaltain markkinoilla ja vahvisti täten entisestään asemiaan terästeollisuuden vihreän siirtymän edelläkävijänä.

SSAB Special Steels -divisioonan kolmannen neljänneksen liikevoitto nousi 2 411 (995) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti 28,6 (16,6) %:iin. Erikoislujat teräkset ovat SSAB:n tärkein kasvualue ja ne tukevat asiakkaidemme pyrkimyksiä parantaa koneidensa ja laitteidensa tuottavuutta ja kestävää kehitystä. SSAB Europe -divisioonan kolmannen neljänneksen liikevoitto laski 1 447 (2 524) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti laski 12,1 (23,4) %:iin. SSAB Americas -divisioonan liikevoitto nousi 3 036 (1 882) milj. kruunuun ja liikevoittoprosentti nousi 36,6 (31,1) %:iin.

Turvallisuus on edelleen parantanut ja yli päivän poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus (LTFI) laski tasolle 1,15 (1,90).

Markkinanäkymät ovat epävarmat muun muassa nousevan inflaation, komponenttipulan ja logistiikkaketjujen häiriöiden takia sekä Ukrainan sodan vaikutuksista johtuen. Euroopan markkinat ovat heikentyneet ja SSAB Europe -divisioona on sopeuttanut tuotantoaan muun muassa alemmilla rakentamiseen liittyvien tuotteiden volyymeillä. Raahen toisen masuunin huoltoa aikaistetaan alkamaan marraskuun puolivälissä. Huollon arvioidaan kestävän noin 6-8 viikkoa. SSAB Special Steels ja SSAB Americas -divisioonien näkymiä pidetään vakaampina.

Fossiilivapaan teräksen asiakaskysyntä kasvaa edelleen. Kolmannella neljänneksellä Volvo Trucks aloitti SSAB:n fossiilivapaan teräksen pienimuotoisen käytön raskaiden sähköisten Volvo-kuorma-autojen tuotannossa. SSAB aloitti yhteistyön Oshkosh Corporationin kanssa. Yhtiö on ensimmäisenä Yhdysvalloissa kehittämässä prototyyppejä hyötyajoneuvoihin fossiilivapaasta teräksestä.

SSAB:n Luulajaan ja Raaheen suunniteltujen minimill-tuotantolaitosten esiselvitystyöt jatkuvat tavoitteena fossiilivapaa terästuotanto noin vuonna 2030. Siirtymän toteutuminen edellyttää riittävää määrää fossiilivapaata sähköä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olennaista on myös, että kaikkialla Euroopassa vallitsisivat yhtäläiset ehdot siirtymäkauden valtiontukien osalta.

Kutsu SSAB:n osavuosikatsauksen 1.1.-30.9.2022 julkistukseen

SSAB järjestää analyytikko- ja mediatilaisuuden osavuosikatsauksensa 1.1.-30.9.2022 julkaisupäivänä tiistaina 25.10.2022 klo 9.30 Tukholmassa (10.30. Suomen aikaa). Osavuosikatsauksen esittelevät SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist ja talous- ja rahoitusjohtaja Leena Craelius. Tiedotustilaisuus pidetään englanniksi. Tilaisuuteen voi osallistua webcast-linkin kautta yhtiön verkkosivuilta www.ssab.fi tai puhelimitse.

Osavuosikatsaus julkistetaan kokonaisuudessaan ruotsiksi ja englanniksi.

Paikka ja aika:
World Trade Center (WTC) Stockholm, Kungsbron 1, Conference room Manhattan, 9.30am CEST.

Puhelin:
Ruotsi: +46 8 505 100 30
UK: +44 121 281 8004
Yhdysvallat: +1 718 7058796

Pyytäkää operaattoria yhdistämään ”SSAB”. Pin-koodia ei tarvita.
Linkki webcastiin: https://edge.media-server.com/mmc/p/z2q345cp

Lisätietoja:
Sijoittajasuhteet:
Per Hillström, Head of Investor Relations, [email protected], +46 70 2952 912
Media Suomessa: Atte Kaksonen, [email protected], puh. + 358 50 3143 634

Tämä lehdistötiedote on suomenkielinen tiivistelmä ruotsiksi ja englanniksi julkaistusta pörssitiedotteesta.