Customer story

SSAB:n ja Gestampin yhteistyö autoteollisuuden vahvemman ja kevyemmän tulevaisuuden puolesta

Viime vuosina sanat ”turvallisempi” ja ”kevyempi” näyttävät muodostuneen iskusanoiksi, jotka määrittävät autoteollisuuden yhteisen vision. Tässä tekstissä kerromme, miten SSAB:n ja sen asiakkaan Gestampin yhteistyön tuloksena syntyi ainutlaatuinen, räätälöity teräslaatu, jonka ansiosta autoteollisuuden tuotteet ovat tulevaisuudessa entistä turvallisempia ja kevyempiä.

”SSAB:n ja Gestamp Chassisin hankkeeseen osallistuneiden henkilöiden pitkäaikainen sitoutuminen mahdollisti ainutlaatuisen yhteistyön, jonka tuloksena syntyi onnistunut uusi teräslaatu ja innovatiivinen osaratkaisu”, SSAB:n tuotekehittäjä Erik Nymann kertoo ja lisää: ”Yhteistyö hyödytti kaikkia osapuolia.”

Espanjan Madridissa vuonna 1997 perustettu Gestamp on maailmanlaajuisesti toimiva autonosien toimittaja. Yrityksellä on 13 tutkimus- ja tuotekehityskeskusta ja yli 100 tuotantolaitosta eri puolilla maailmaa. Gestamp suunnittelee, kehittää ja valmistaa autojen metalliosia. Yritys on erikoistunut innovatiivisiin tuotteisiin, joiden tarkoituksena on tehdä ajoneuvoista turvallisempia ja kevyempiä ja siten vähentää energiankulutusta ja ympäristöhaittoja.

Vuonna 2014 Gestamp aloitti yhteisen projektin asiakkaansa Toyotan kanssa. Tavoitteena oli kehittää etummainen alatukivarsi Toyota Yaris -autojen tuotantoon Euroopassa. Pian kuitenkin selvisi, että osan kehittämiseen tarvittavaa teräslaatua ei ollut vielä olemassa. Asian korjaamiseksi Gestamp otti yhteyttä SSAB:hen.

”SSAB on yksi terästoimittajistamme, ja heiltä saamme kehittyneitä korkealujuusteräksiä. SSAB auttaa meitä vastaamaan autoteollisuuden kohtaamiin kestävän kehityksen haasteisiin, sillä heidän terästensä käyttö keventää osien painoa ja pienentää hiilidioksidipäästöjä”, sanoo Gestampin materiaalitekninen johtaja Dr. Mehdi Asadi.

”Lähdimme haastavalle matkalle kehittämään uutta erikoislujaa Docol® 1000CP -teräslaatua”,

Dr. Mehdi Asadi, Manager Materials Engineering, Gestamp


Uusi erikoisluja teräslaatu

”Lähdimme haastavalle matkalle kehittämään uutta erikoislujaa Docol® 1000CP -teräslaatua”, Asadi sanoo ja jatkaa, että yrityksen alustanrakennustarpeisiin soveltuvaa teräslaatua ei tuolloin ollut vielä olemassakaan.

Sekä Gestampin että SSAB:n tiimien jäsenet myöntävät, että seitsemän seuraavan vuoden aikana matkaan tuli paljon mutkia. He kuitenkin korostavat, että lopputulos – innovatiivinen uusi teräslaatu, jonka lujuus, jäykkyys, väsymiskestävyys ja niin paikallinen kuin yleinenkin muovattavuus vastaavat tuotteen tarpeita – syntyi poikkeuksellisen hyvän yhteistyön tuloksena.

”SSAB haluaa työskennellä juuri näin: saada kutsun mukaan heti projektin alussa. Sekä SSAB:n materiaaliosaaminen että Gestampin suunnittelu- ja tuotantokokemus olivat tärkeässä asemassa, kun konseptia lähdettiin toteuttamaan”, kertoo SSAB:n myyntisegmenttipäällikkö Ben Cook.

”Pystyimme kokeilemaan useita erilaisia koostumuksia SSAB:n joustavuuden ja prototyyppimateriaalien nopean läpimenon ansiosta”, kommentoi Gestampin innovaation projektipäällikkö, Carlota Arenillas.


Tiivistä yhteistyötä

Gestamp teki hankkeen aikana tiivistä yhteistyötä SSAB:n kanssa muun muassa materiaalin koostumuksen ja karakterisoimisen suhteen, ja tuloksena oli lopulta etummaisissa alatukivarsissa (FLCA, Front Lower Control Arm) käytettävän materiaalin hyväksyntä.

Hankkeessa tehtiin todellista tiimityötä, ja mukana olivat kaikki tuotekehitysketjun vaiheet myynnistä tuotantoon, asiakaskokeiluihin ja palautteeseen. Molemmat tiimit pitävät projektia ainutlaatuisena esimerkkinä yritysten välisestä yhteistyöstä teräsalalla.

Mitä siis uusi teräslaji tarkalleen ottaen on?

Docol® 1000CP on huomattavasti lujempaa kuin perinteiset teräslaadut, mutta laadusta, suorituskyvystä tai osien geometriasta ei ole tingitty. Osista voidaan tehdä ohuempia, jolloin ne myös painavat vähemmän. Teräksen lujuus ja sitkeys ovat monifaasisen mikrorakenteen ansiota. Hyvän pintalaadun ja lujuuden lisäksi teräs myös kestää väsymistä, mikä on tärkeä ominaisuus tukivarsille.

”Tämän uuden materiaalin avulla olemme kehittäneet autoon etummaisen alatukivarren, joka on huomattavasti edeltäjäänsä kevyempi”, toteaa Dr. Asadi. ”Kaikkihan me jo tiedäme, että autoteollisuudessa keveys merkitsee parempaa polttoainetehokkuutta ja pienempiä päästöjä.”


”Kuin kiipeäisi Mount Everestille”

”Oli hetkiä, jolloin tämä projekti tuntui Mount Everestille kiipeämiseltä”, sanoo Arenilllas. ”Aina mahdottomaltakin tuntuvassa tilanteessa joku SSAB:ltä kuitenkin keksi ratkaisun, tai pystyimme tekemään jonkinlaisen kompromissin.”

”On totta, että materiaalikonseptiin tehtiin kehitysvaiheessa useita muutoksia. Lopulta päädyimme monifaasiteräkseen, joka täytti osan vaatimukset. Kompromisseja tarvittiin, mutta saadun palautteen ansiosta pystyimme keskittymään materiaalin kriittisiin ominaisuuksiin”, Nymann toteaa.

”Tämä oli niin hieno projekti juuri siksi, että saimme ensin kuunnella asiakasta ja selvittää heidän tarpeensa. Sitten etsimme sopivia asiantuntijoita kaikkialta SSAB:stä ja kokosimme tiimin, joka kykenisi vastaamaan tarpeisiin”, Cook jatkaa.


Säännöllinen viestintä ja palautteen antaminen

Kumpikin tiimi on nopeasti samaa mieltä siitä, että säännöllinen viestintä ja palaute materiaalin suorituskyvystä mahdollisti viime kädessä innovatiivisen, ylivertaisen tuotteen kehittämisen perinteisiin teräslajeihin verrattuna.

”Kun tiesimme, mikä oli toimivaa osan suorituskyvyn kannalta ja mikä taas ei, pystyimme hienosäätämään teräslaatua ja keskittymään materiaalin ominaisuuksien kriittisiin osa-alueisiin. Siten voimme varmistaa, että osa toimisi mahdollisimman hyvin", Cook sanoo.

”Uskomme, että etummainen alatukivarsi on vasta ensimmäinen askel, ja tällä uudella teräslaadulla voidaan tehdä monenlaista”, Nymann lisää.

 

Vahvemmat, kevyemmät ja kestävämmät tuotteet

”Kaikki tähän projektiin liittyvä tukee SSAB:n visiota ’vahvemmasta, kevyemmästä ja kestävämmästä maailmasta’, Ben Cook jatkaa. ”Vieläkin paremmaksi lopputuloksen tekee hyvin toiminut yhteistyö Gestampin kanssa.”

Vuoden 2020 alussa Gestampin ja SSAB:n projektitiimien sinnikäs työ tuotti tulosta, kun Docol 1000CP otettiin onnistuneesti käyttöön Toyota Yaris -automallin etummaisen alatukivarren tuotannossa. Jatkossa teräslaatua käytetään myös muiden valmistajien tulevissa ajoneuvoissa painon ja CO2-päästöjen vähentämiseksi.

Henry Fordin sanoin: ”Yhteen tuleminen on alku, yhdessä pysyminen on edistystä, ja yhdessä tekeminen on menestystä.”

 

Tietoa Gestampista

  • Gestamp on monikansallinen yritys, joka suunnittelee, kehittää ja valmistaa huipputeknisiä metalliosia suurten ajoneuvovalmistajien tarpeisiin. Se kehittää innovatiivisia tuotteita, joiden ansiosta ajoneuvoista tulee kevyempiä ja turvallisempia. Näin ne kuluttavat vähemmän energiaa ja aiheuttavat vähemmän ympäristöhaittoja. Gestamp valmistaa korien, alustojen ja koneistojen osia.
  • Yrityksellä on toimintaa 24 maassa, yli 100 tuotantolaitosta, 13 tutkimus- ja tuotekehityskeskusta ja lähes 40 000 työntekijää ympäri maailman. Sen liikevaihto oli 8 093 miljoonaa euroa vuonna 2021. Gestamp on noteerattu Espanjan pörssissä tunnuksella GEST.

 

www.gestamp.com

 

 

Tietoa Docol 1000CP -teräksestä

  • Upouusi räätälöity teräslaatu, joka on kehitetty Toyota Yaris -auton etummaiseen alatukivarteen.
  • SSAB ja Gestamp kehittivät terästä yhdessä vuosina 2014–2021 Toyotan tuella.
  • Huomattavasti aikaisempaa kevyempää terästä, mutta laadusta, suorituskyvystä tai osien geometriasta ei tarvitse tinkiä.
  • Voidaan mukauttaa muiden valmistajien tuleviin tarpeisiin massan ja CO2-päästöjen vähentämiseksi autoteollisuuden käyttökohteissa.

Ota yhteyttä

Pystymme tarjoamaan sinulle paikallista tukea, missä ikinä toimitkin.

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaa uutiskirjeemme ja hallinnoi tilauksiasi

Hyödynnä edut nyt

Docol®-teräkset autoteollisuuteen

SSAB innovoi kehittyneitä korkealujuusteräksiä autoteollisuuden tarpeisiin ja auttaa autonvalmistajia pääsemään paino- ja törmäysturvallisuustavoitteisiinsa kehittyneiden Docol®-korkealujuusterästensä ja asiantuntijoidensa avulla.

Kategoria ja tunnisteet

Related articles

joulu 8
Customer story

Infra Supply valitsi luotettavat ja joustavat SSAB:n teräsputket uraauurtavaan hankkeeseen

Joustavuus, luotettavat toimitukset ja nopea reagointi: näistä syistä Infra Supply valitsi SSAB:n putkitoimittajakseen hankkeessa, jossa rakennetaan ainutlaatuista ratkaisua Göteborgissa sijaitsevan akkutehtaan jäähdytykseen. Kun hanke on valmis, kierresaumahitsatut teräspaineputket kuljettavat käsiteltyä jätevettä tehtaan jäähdyttämistä varten, minkä jälkeen vesi palautetaan kaukolämpöverkkoon ja hyödynnetään asuinrakennusten lämmityksessä.

joulu 4
Customer story

Nordec valmistaa ja asentaa SSAB Domex® -teräksestä valmistettuja rakenteita Suomen kaikkien aikojen suurimpaan siltaan

Rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta mullistaa Helsingin liikenteen ja siitä tulee yksi pääkaupungin uusista maamerkeistä. Kaiken perustana on yli 3 000 tonnia SSAB Domex® -terästä.

tammi 31
Customer story

SSAB:n RD®-paalut ovat tärkeä osa Skanskan projektia Slussenin uudelleenrakentamiseksi

Slussenin uudelleenrakentamishanke on noin puolivälissä. Tähän mennessä SSAB on toimittanut Skanskalle noin 117 000 metriä paaluja, mikä vastaa 10 700 tonnia terästä. Skanska on yksi rakennusyhtiöistä, joiden tehtävänä on toteuttaa tämä massiivinen hanke.