Customer story

Upp till 10 procent viktminskning för Fanalcas nya sopbilar med Hardox® och Strenx® stål

Fanalcas nya sopbilar

Kundefterfrågan fick den colombianska sopbilstillverkaren Fanalca att börja använda Hardox® slitplåt och Strenx® prestandastål. Tack vare deras nykonstruerade, lätta sopbilar kan kunderna nu samla in mer sopor på varje runda, vilket ökar deras intäkter.

”Vi påbörjade storskalig tillverkning förra året när vi vann en upphandling för kommunen i Bogotá om leverans av 100 sopbilar med komprimatorer”, säger Diego Reyes, försäljningschef för affärsområdet renhållning och påbyggnad på Fanalca S.A. ”Vi har även sålt utrustning till andra kunder i år, och de har varit mycket nöjda med den nya slitplåten och lätta konstruktionen.”

Fanalca, baserat i Cali, Colombia, tillverkar utrustning och containrar för insamling av fast avfall med hjälp av Hardox® slitplåt och Strenx® prestandastål. Företaget började använda SSABs stålprodukter för ett par år sedan på grund av kundefterfrågan och konkurrens, både nationellt och globalt.

”Sopbilsaggregaten på världsmarknaden tillverkades redan av lättare stål och Fanalca ville inte hamna på efterkälken”, säger Diego Reyes.

Fanalca blev medlem i kundprogrammet Hardox® In My Body 2017 eftersom företaget ville få ut det mesta möjliga av sitt samarbete med SSAB.

”SSAB har hjälpt oss att genomföra våra projekt, och det gör att vi utmärker oss gentemot konkurrenterna.”

Diego Reyes, försäljningschef på Fanalca

”Det ger företaget en konkurrensfördel”, säger Diego Reyes. ”Globalt har trenden gått mot material av hög kvalitet med låg vikt. Att ha Hardox® In My Body-märket på våra produkter visar att vi använder högkvalitativt stål och att vi skiljer oss från konkurrenterna eftersom vi kan erbjuda innovativa produkter. Kunderna känner till programmet och de uppskattar och värdesätter det.”

Medlemskapet i Hardox® In My Body är förknippat med omfattande stöd från SSAB.

”SSAB har hjälpt oss att genomföra våra projekt, och det gör att vi utmärker oss gentemot konkurrenterna”, säger Diego Reyes. ”Vi har kunnat minska totalvikten på våra sopbilsaggregat. För kunderna är vår nya komprimator kostnadsbesparande eftersom den kan hantera betydligt tyngre laster, vilket gör den mer lönsam.”

Sopbilarnas nya, lättare konstruktion ger Fanalcas kunder möjlighet att öka sina intäkter eftersom de kan samla in mer avfall på varje runda. SSABs stålprodukter har också andra positiva effekter.

”Utrustningen slits mindre eftersom stålet är mycket mer slitstarkt, så delarna behöver inte bytas ut lika ofta”, säger Diego Reyes. ”Bytesintervallen är ungefär dubbelt så långa som med traditionellt stål. Dessutom minskar bränsleförbrukningen avsevärt eftersom lastbilen väger mindre när den är tom, vilket är bra för miljön. Det innebär också att däck, fjädring och bromsar behöver bytas mer sällan.”

Fanalca använder Hardox® 450, Strenx® 700 och SSABs precisionsrör i konstruktionen av sopbilar och containrar. Manaseth Gutierrez, chef för produktdesign på företaget, testar ständigt nya lösningar med SSABs produkter.

”Än så länge använder vi SSAB-stål i hela vårt sortiment av sopbilar”, säger han. ”Vi använder det även i containrar för byggavfall och fast avfall, och har börjat införa det i hela vårt utbud av tunga släp. Vårt mål är att hela vår produktportfölj ska baseras på SSABs stål.”

I grunden är Hardox® 450 det stål som används för direktkontakt med det lastade materialet, medan den bärande konstruktionen är tillverkad av Strenx® 700. För Fanalca har övergången till SSABs stål varit omvälvande.

”Man kan alltid göra kontinuerliga förbättringar, men att byta stålsort har gjort det möjligt för oss att bryta ny mark”, säger Manaseth Gutierrez. ”Det är inte bara kunderna som är medvetna om SSAB-stålets kvalitet. Vi vet att det är det enda stålet som garanterar jämn hårdhet i hela materialet.”

Om Fanalca

  • Fanalca är representerade i hela Colombia.
  • Företaget har tillverkat bildelar i 60 år och började tillverka sopbilsaggregat 1981.
  • Företaget har en särskild avdelning inriktad på renhållning som tillverkar sopbilar och avfallscontainrar.


Stålsorter från SSAB som används i Fanalcas produkter

  • Hardox® 450 i plana delar (urlastnings-, transport- och pressplattor), karossidor på sopbilar och golvdelar i lastväxlarcontainrar. Vissa containrar är tillverkade helt i Hardox® stål. Viktminskning på mellan 6 och 10 procent, beroende på modell.
  • Strenx® 700 i förstyvningar i sopbilskarosser och väggar på lastväxlarcontainrar. Viktminskning med 6 procent.
  • Precisionsrör i urlastningsplatta, transportplatta, stationär platta och kabelvinschkonstruktioner.

Kontakta oss

Oavsett var du befinner dig har vi lokal support som kan besvara dina frågor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera på våra nyhetsbrev och hantera dina prenumerationer

Dra nytta av fördelarna nu

Hardox® slitplåt

Hardox® slitplåt är världens ledande slitstål. Hardox® är hårt rakt igenom, från ytan till kärnan, och ger dig längre livslängd och högre produktivitet även i de tuffaste miljöerna.

Hardox® In My Body

Håll utkik efter Hardox® In My Body-skylten om du vill ha produkter som är hårda, sega, kostnadseffektiva och tillverkade av äkta Hardox® slitplåt.

Strenx® 

Strenx® prestandastål kan göra dina produkter starkare, lättare, säkrare och därmed mer hållbara och konkurrenskraftiga.

Relaterade artiklar

mar 22
Customer story

EAB använder SSAB Zero® i maskinchassin för att minska klimatavtryck

EAB tar tillsammans med sitt patenterade pallhanteringssystem Radioshuttle™ ytterligare steg i sitt hållbarhetsarbete. I mars började EAB leverera maskinchassin, tillverkade i det utsläppsfria stålet SSAB Zero®, för att minimera företagets klimatavtryck.

dec 8
Customer story

Infra Supply väljer pålitliga och flexibla stålrör från SSAB för banbrytande projekt

Flexibilitet, pålitliga leveranser och lyhördhet: det var anledningarna till att Infra Supply valde SSAB som sin rörleverantör för en unik kylningslösning för en batterifabrik i Göteborg. När projektet är klart kommer de spiralsvetsade ståltryckrören att transportera behandlat avloppsvatten för kylning av fabriken innan vattnet återförs till fjärrvärmesystemet och används för att värma människors hem.

dec 4
Customer story

Nordec tillverkar och installerar stålkonstruktioner i SSAB Domex® till Finlands största bro någonsin

Den nya Kronbergsbron som håller på att byggas i Helsingfors kommer att förvandla stadsbilden och bli ett nytt landmärke i den finska huvudstaden. Stommen kommer att bestå av drygt 3 000 ton SSAB Domex® stål.