Daniel Ryfa

Många tvååringar älskar flygplan och drömmer om att flyga. Men det är inte många av dem som faktiskt blir piloter och flygtekniker när de växer upp. Daniel Ryfa blev både och. 

– Jag började med segelflygning när jag var 14 och fick mitt första flygcertifikat som tonåring, säger Daniel. Han utvecklade snart ett intresse för konstflygning och har vunnit flera mästerskap, bland annat EM i konstflyg 2009. När han var 20 började han bygga sitt första plan.

Idag flyger Daniel privata jetflygplan, och på sin fritid bygger han ett plan efter en modell från 1910, vars original byggdes av den svenska flygpionjären Enoch Thulin. 

– På den tiden byggde man flygplan i askträ, men Thulin använde även böjbart stål. Standarden på det stål som Thulin använde var mycket låg och jag ville ha ett material som håller modern standard, säger Daniel. Han upptäckte att Docol 600 hade vad han sökte, och eftersom SSAB blev intresserade av projektet får Daniel allt stål han behöver. 

Av Anne Margrethe Mannerfelt
Foto: Redbull