Ernsts Express

De senaste tio åren har Ernsts Express genomfört flera projekt för att uppgradera sina containrar med höghållfasta stål för att minska vikten och öka produkternas livstid. Det senaste projektet gällde företagets 35 kubikmeter stora lastväxlarcontainrar, som uppgraderades med SSAB Hardox 450 istället för det tidigare, traditionella 355 MPa-stålet.

Christer Steingruber är styrelseordförande för Ernsts Express och son till företagets grundare, Ernst Steingruber. Han medger att han är imponerad av den viktminskning som man har åstadkommit.

– Uppgraderingen till Hardox i våra lastväxlarcontainrar har minskat vikten på varje container med 700 kg. För en hel uppsättning med tre containrar blir viktminskningen – och därmed ökningen av nyttolastkapaciteten – 2 100 kg, säger han.

Det ger möjlighet till större nyttolast per frakt och minskar även bränsleförbrukningen när fordonet är olastat. Dessutom har man tagit bort förstärkningarna på sidorna, vilket ger mindre luftmotstånd och därmed ytterligare minskad bränsleförbrukning.

– Våra beräkningar visar att den SSAB EcoUpgraded som gjorts på Ernsts Express containrar kommer att spara mer än 100 ton CO2 under livstiden för en lastbil med tre containrar, tillägger SSABs miljöchef Jonas Larsson. 

– Den främsta anledningen är den minskade bränsleförbrukningen – runt 35 000 liter sparad bränsle på 12 år – medan en annan bidragande faktor är den minskade mängden stål som krävs för att producera containrarna.

Enligt Ernsts Express vd Roger Blom är företagets hållbara profil bra för lönsamheten också.

– Vi står inför hårdare miljökrav, både i form av nya lagar och i de upphandlingskrav som vi får från våra kunder. SSAB EcoUpgraded gör att vi kan stärka vårt erbjudande med miljömässiga argument, säger han och tillägger att han vill uppmuntra andra företag att också delta i SSAB EcoUpgraded.

– Om du får möjlighet att vara med i programmet har du verkligen ingenting att förlora. SSAB bidrar med all nödvändig support och backar upp med försäljningsargument och siffror som visar CO2--besparingarna, säger Roger Blom.

Om Ernsts Express
Ernsts Express är ett svenskt privatägt åkeri som varit verksamt i över 60 år. Företaget bildades i Avesta 1955 och har vuxit från att vara ett enmansföretag till att bli ett av Sveriges tio största åkerier. Idag har det runt 160 anställda och driver fler än 100 tunga fordon. Ernsts Express är stolta över sin hållbarhetsprofil och söker ständigt efter nya sätt att öka sin kapacitet, förbättra effektiviteten och minska miljöpåverkan.

Av Isabelle Kliger
Foto: Henrik Hansson