Avdelningschefen Thomas Müller från SSAB Europe var en av talarna vid International Automotive Body Congress (IABC) som arrangerades av Global Automotive Management Council i Dearborn, Michigan. Müller använde exempel för att visa hur avancerad kallformningsteknik för AHSS underlättar arbetet med design av bilkarossdelar genom att exempelvis öka kantsegheten och minska bockningsradierna.

Kallformning av AHSS är ett kostnadseffektivt alternativ för produktion av lätta konstruktionsdelar för fordonsbranschen. Efterfrågan på AHSS med goda formbarhetsegenskaper ökar på grund av behovet av lättare fordon för att minska koldioxidutsläppen och för att ge förbättrade krockegenskaper. 

Knowledge Service Center på plats för att hjälpa till

Kunderna är inte ensamma om att söka efter nya lösningar för starka och lätta bildelar. SSABs design- och utvecklingsexperter på våra Knowledge Service Center finns på plats för att hjälpa till. Deras arbete sträcker sig längre än traditionell support, och de samarbetar nära med kunder för att utveckla produkter och processer som passar deras specifika verksamheter.

– Vi har faktiskt två Knowledge Service Center – ett hos SSAB Europe och det andra hos SSAB Special Steels. Dessa center stödjer våra kunder med att göra kundernas produkter starkare och lättare, dessutom jobbar KSC hos Special Steels med applikationer som kräver ett högre slitstyrka. Detta är i själva verket mycket djupgående teknisk support och på samma gång berättar vi naturligtvis också om fördelarna med SSABs höghållfasta stål, säger Thomas Müller.

– Hos nya kunder är den viktigaste punkten att hjälpa dem att börja använda de lämpligaste stålsorterna. Långvariga kunder tar ofta kontakt med oss när de planerar en ny produkt och då hjälper vi dem med formning eller design. Denna experttjänst är definitivt en av våra konkurrensfördelar. Med nya kunder handlar det alltid om det fullständiga paketet – enastående kvalitet, korta leveranstider, pris osv., men teknisk support är också en viktig del, säger Thomas Müller.

Fordonssegmentet är ett prioriterat område i Knowledge Service Center

Ett typfall med uppgradering i fordonssegmentet tar i genomsnitt tre månader och vårt center arbetar med ca 60 fordonsrelaterade fall om året. Eftersom tillväxten på fordonssidan är snabbast i tillväxtländer är det mycket sannolikt att denna typ av arbete kommer att behövas även i framtiden.

– Konferensen i Dearborn är ett sätt att hålla nära kontakt med våra kunder. Hälften av deltagarna är stora nordamerikanska OEM-företag som Ford, GM, Chrysler och Tier 1 företag som levererar färdiga komponenter till biltilverkare, tex säten eller stötfångarsystem. Många potentiella kunder, inklusive mindre företag och stålservicecenter, har ännu inte kännedom om våra styrkor och vad vi kan erbjuda dem. Våra stål passar utmärkt för kallformning, vilket i många fall är ett kostnadseffektivt, snabbare och mer hållbart än varmformning. Våra högkvalitativa fordonsstål har fördelar inom både formning och svetsning. Detta är särskilt relevant i fordonssegmentet, där nästan alla delar formas och svetsas, fortsätter Thomas Müller.

SSABs material- och designexperter träffar tusentals kunder varje år, via tekniska seminarier, kurser och utvecklingsprojekt. Dessa interaktioner är en möjlighet för oss att lära oss mer om hur vi kan ge kundernas produkter mer värde. Vi skräddarsyr sedan vår support för varje kund och lösning. Detta innebär att det knappas är förvånansvärt att mer än 75 % av våra kunder bestämmer sig för att arbeta tillsammans med oss i utvecklingsprojekt.

SSAB har haft en mycket stark roll i många bildelar. Våra Knowledge Service Center hjälper kunderna med stora minskningar av produktionskostnaderna och med att identifiera olika sätt att förenkla tillverkningen av deras tillämpningar och få dem att hålla längre och kräva mindre underhåll.

 

– Vår support och våra tjänster sträcker sig över hela utvecklingskedjan, från design till val av material, slitageberäkningar, verkstadssupport och rekommendationer om hur man ökar produktionseffektiviteten. Chassidelar är ett område som banar vägen för nya möjligheter, och vårt Knowledge Service Center kan exempelvis hjälpa till med att föreslå designlösningar. Vi har nya stålsorter för chassin, inklusive fjädringar, länkarmar och bromssystem. Vi tillhandahåller till och med värdefull utbildning och support för att föra ut höghållfasta stålprodukter på marknaden med våra program för co-branding, berättar Thomas Müller.

Våra Knowledge Service Center stödjer målsättningen att migrera SSABs produktutbud i riktning mot mer avancerade höghållfasta stål. Bilar kan innehålla 30–40 olika stålsorter och andra material. En trend består av att kombinera olika material. Detta är en vinnande situation för SSAB och våra kunder.

Knowledge Service Center hjälper till med

 • Val av material
 • Materialmodel
 • Simulationer 
 • Utmattnings- och slitageberäkningar
 • Verkstadssupport och -rekommendationer
 • Support för produktionseffektivitet 

Våra sätt att stödja kunder vid prototyptillverkning och verifiering

 • Svetsningsrekommendationer 
 • Formningsrekommendationer
 • Verktygsrådgivning
 • Verkstadsverifiering
 • Provmaterial

Våra sätt att stödja kunder vid industrialisering och produktion

 • Industrialiseringssupport och problemlösning
 • Valsnings- och fogningsrekommendationer
 • Rådgivning avseende ny produktionsteknik

https://gamcinc.com/conferences/body-congress/