Det som gör lagret unikt är snabb åtkomst till ett brett utbud av provmaterial. Leveranserna är mycket snabba – vanligtvis bara 1–3 veckor, vilket gör det enklare för kunder att testa och prova på nya produktionsmetoder, och snabbare få ut sina egna produkter på marknaden. 

– Till exempel har våra kunder i fordonsindustrin ett konstant behov av att utveckla lättare och tunnare lösningar eller hitta förstärkningar för att absorbera slagenergi, vilket gör deras fordon säkrare. De jobbar mot korta deadlines, så de uppskattar verkligen att de inte behöver vänta i månader på provmaterial, säger Søren Madsen global key account manager inom Automotive. 

Provplåtslagret riktade sig från början bara till fordonsindustrin, men tjänar nu nästan alla SSABs kundsegment. Det innebär till exempel att även kunder med konstruktionsprojekt kan prova olika typer av avancerade höghållfasta och ultrahöghållfasta stål (AHSS och UHSS) under tillverkningsprocessen. Detsamma gäller komponenter för tung utrustning. 

Tack vare provplåtslagret behöver inte kunder beställa en coil i full storlek och vänta på leverans från verket, vilket är fallet när man beställer från många andra stålleverantörer. Så det är en fråga både om tid och tillgänglighet i mindre volymer. 

 

– Provplåtslagret är extremt viktigt för SSAB, eftersom det gör det möjligt för våra kunder att testa våra stål innan de använder dem i sina faktiska tillverkningsprocesser. Interna beställningar från lagret behandlas och skickas ut inom 2–3 dagar. Beställningar som måste tillverkas i produktionslinjen tar 1-2 veckor, säger Madsen. Provplåtslagret har funnits sedan 2004 och har varit lokaliserat i Göteborg sedan 2010.  

Vad finns i lagret?

Stålsorter som finns på provplåtslagret inkluderar kallvalsade, kallvalsade elektrogalvaniserade, metallbelagda och betade varmvalsade stål. Stålproverna varierar i storlek från A4 (brevstorlek) till fyra meter. Slittade material finns från 9 mm bredd och uppåt, och coilsen varierar från ett ton till maximal storlek. Eftersom nästan alla material tillverkas från coils får kunden den form och storlek som önskas. 

Se videonhttps://www.youtube.com/watch?v=t8TKMhDXdsA