Fiskars WoodXpert Felling Lever 

Fiskars är visserligen Finlands äldsta företag, med bästsäljande produkter som är flera hundra år gamla, men de slutar aldrig att förnya sig.

– På Fiskars tror vi att även de enklaste sakerna kan bli bättre och smartare, säger Markku Pietiläinen, Sourcing Manager, som köper in företagets råmaterial och komponenter.

– Ta till exempel vår ”gamla” Fiskars-spade från 1960-talet. Den kanske ser likadan ut som den nya du kan köpa idag, men den gamla är ca 30 % tyngre. Nya material innebär att vi kan göra våra produkter lättare och starkare, och det är bättre för användaren.

Fiskars samarbete med SSAB går så långt tillbaka som till 1960-talet. Nu när Fiskars försäljning och tillverkning har blivit mer global menar Markku Pietiläinen att SSAB är ett perfekt exempel på en leverantör av toppkvalitet som kan erbjuda globala tjänster till alla Fiskars fabriker.

Fiskars WoodXpert-brytjärn, som lanserades 2015 och har blivit känt som en av de starkaste produkterna av sitt slag i världen, är bara ett exempel på de två företagens starka samarbete. Brytjärnet används för att fälla ett träd på ett säkert sätt, men också för att dela stockar för transport. De förbättringar som gjordes på föregångaren är bland annat en avtagbar lyftkrok, ett omgjort, bekvämt SoftGrip-handtag och en lätt stålrörskonstruktion som gör brytjärnet enklare – och lättare – för användaren att hantera.

– Produkten hade inte varit möjlig om det inte varit för samarbetet med SSAB. Vi behövde ett 1 400-stål, en ny typ av stål från SSAB med en speciell form. Vår FoU-avdelning i Finland arbetade mycket nära SSAB för att skapa de nya stålrören med unik konstruktion och unikt material, säger Markku Pietiläinen.

Som många andra nordiska företag är Fiskars känt för att tillverka funktionella produkter som håller länge. Därför behöver de toppkvalitet och tar inga risker med sina leverantörer.

– SSAB har mycket starkt stål och har varit en nyckelpartner för oss för att säkerställa att vi skapar hållbara och funktionella produkter. Kvaliteten är mycket konsekvent och lämnar nästan noll att önska när det gäller kvalitet, säger Markku Pietiläinen.

SSABs globala nätverk har också varit ett stort plus för Fiskars enligt Markku Pietiläinen.

– Vår fabrik i Slupsk i Polen, som tillverkar trädgårdsverktyg, säger alltid att SSAB är deras favoritleverantör eftersom de är så pålitliga. De har bara gott att säga om SSAB.

Fiskars vill arbeta på samma sätt även på sina andra fabriker, som på anläggningen i Oslo.

– SSABs vd och högsta chefer besökte vår fabrik i Oslo. Det var väldigt trevligt. Det får oss att känna att de tar sig tid för oss även om de har tusentals andra kunder.

Även om Fiskars produkter redan är hårdare och väger mindre, finns det alltid utrymme för ständig förbättring.

– SSAB tar fram lättare och starkare material, precis vad vi behöver till våra produkter. Vi rör oss i den riktningen, och det kan vi göra tillsammans med SSAB, säger Markku Pietiläinen.

 

Om Fiskars

Fiskars bildades 1649 som järnbruk i en liten finsk by och är Finlands äldsta företag. De tillverkar redskap för hem och trädgård. Produkterna är kända över hela världen för sin funktionalitet och banbrytande design. Företagets mest kända varumärken är Fiskars, Iittala, Royal Copenhagen och Gerber. Fiskars har 8 600 anställda i 30 länder och hade en nettoomsättning på 768 miljoner euro under 2014. Det är listat på Helsingforsbörsen. Läs mer på www.fiskarsgroup.com.

Fiskars WoodXpert-brytjärn

Fiskars nya brytjärn lanserades 2015. Det används för att fälla mellanstora träd och kan även användas som stöd för att såga och lyfta stockar. Bladet är tillverkat i smitt, härdat stål, och skaftet är tillverkat av lätt specialstål. Allt borstål som används i produkten kommer från SSAB, som specialtillverkade materialet tillsammans med Fiskars produktutvecklingsteam. WoodXpert-brytjärnet vann produktdesignpriset Red Dot 2015. Fiskars köper även Docol 500, stålrör och borstålplåt från SSAB till andra produkter. 

 

Text: Alannah Eames
Foto: Fiskars

 

Den här artikeln har publicerats i tidningen SSAB World, nummer 1/2016.
Här hittar du hela tidningen i pdf-format.