Rallycross handlar om att köra snabbt. Bilarna kan gå från 0-100 kilometer i timmen på 1,8 sekunder. Men i år kommer en del race vara tystare än någonsin. Det här är nämligen första gången som FIA World Rallycross Championship även körs elektriskt, vilket också blir startskottet för en ny era inom hållbar racing.

– Vi är glada över det här samarbetet. Tillsammans kan vi utveckla produkter som möjliggör en fossilfri framtid för motorsporten, säger Matts Nilsson, säljchef på SSAB i Sverige och Norge.

FIA World Rallycross Championship RX1e inleds med tävlingar 13-14 augusti i Hell, Norge, där SSAB kommer att vara på plats. Därefter kommer det ske deltävlingar i Lettland, Portugal, Belgien och i Spanien under september och oktober. Det sista loppet kommer att köras på den klassiska Nürburgring i Tyskland den 12-13 november.

Loppen körs på arenor med korta banor bestående av asfalt och grus. SSABs partner Volvo Construction Equipment är leverantör av de elektriska anläggningsmaskinerna som används för att preparera och bygga racerbanorna.

– För oss på SSAB är det här ett perfekt tillfälle att vara med och utveckla en fossilfri motorsport. Bara det faktum att bilarna nu kan köras utan fossila bränslen är en stor framgång ur ett hållbarhetsperspektiv, något som går i linje med vårt arbete med att ställa om till en helt fossilfri stålproduktion, säger Matts Nilsson.

SSAB har som mål att erbjuda fossilfritt stål i industriell skala på marknaden redan år 2026 och målet är att i stort sett eliminera de egna koldioxidutsläppen omkring 2030. Tillsammans med partners och kunder siktar SSAB på att skapa en fossilfri värdekedja, från gruva till slutprodukt. Satsningar för att skapa mer hållbara produkter ökar i hela världen. Rallycross är ett exempel på ett område där olika företag samarbetar för att minska koldioxidutsläppen.

– Det är spännande att titta på hela värdekedjan och se hur vi kan kombinera olika kompetenser för att minska koldioxidutsläppen. Tillsammans kan vi testa oss fram och utveckla våra produkter för att skapa en fossilfri framtid, avslutar Matts Nilsson.

Electric FIA World Rallycross Championship-loppen (RX1e):

  • Norge, Hell                                      13-14 Aug
  • Lettland, Riga                                    3-4 Sep
  • Portugal, Montalegre                       17-18 Sep
  • Belgien, Spa Francorchamps            8-9 Okt
  • Spanien, Barcelona                          29-30 Okt
  • Tyskland, Nürburgring                     12-13 Nov

www.fiaworldrallycross.com/world-rx