GreenCoat® färgbelagt stål från SSAB är känt bland arkitekter för sin långa livslängd för tak, fasader och takavvattning och uppfyller nu de högsta skyddsklasserna i de nya UV- och korrosionsstandarderna (prEN 10169:2022).

Lång produktlivslängd är avgörande för hållbara byggnader

Våra framtida städer och bostäder måste byggas på ett hållbart sätt. Resursbrist och byggnormer förvandlar den klassiska byggbranschen till en mer hållbar bransch. Lång produktlivslängd spelar en viktig roll när man specificerar byggnadsmaterial. De måste tåla den högsta korrosions- och slitagenivån samt UV-strålning för att säkerställa att byggnader håller i många årtionden framöver. De nya klasserna för UV- och korrosionsbeständighet säkerställer att byggprodukterna har extremt lång livslängd, vilket redan har bekräftats av SSABs GreenCoat® garantier.

Vi presenterar de nya klasserna Ruv5 och RC5+ för strängare krav på UV- och korrosionsbeständighet

De nya klasserna använder samma provningsmetoder som tidigare, men provningstiderna är förlängda. Provningstiden för Ruv5 är antingen 4 år i naturlig exponering eller 4000 timmar i artificiell UV-strålning (för klasserna Ruv2 till Ruv4 är den 2 år och 2000 timmar i artificiell UV-strålning). Testtiden för RC5+ är 4 år i naturlig exponering (för RC3 till RC5 är den 2 år och för RC2 1 år). Ett exempel är det välkända färgbelagda stålet GreenCoat PLX Pro BT som oftast används i stående falssystem för tak och fasader, och som nu uppfyller den högsta korrosionsskyddsklassen RC5+.

40 år av utomhustester i tuffa miljöer

GreenCoat® garantier grundar sig på 40 års erfarenheter på SSABs ackrediterade testplatser utomhus. Alla GreenCoat® produkter har genomgått omfattande provning av UV- och korrosionsbeständighet i verkliga utomhusförhållanden. Alla produkter levereras med en heltäckande funktions- och utförandegaranti. Det är en garanti i händelse av korrosion som rost och vitrost, samt blekning och andra fel på finishen.

SSABs fossilfria stål och biobaserade beläggningar

Redan idag erbjuder GreenCoat® färgbelagt stål en hållbarhetsnivå utan motsvarighet på marknaden, med en stor andel svensk rapsolja istället för fossil olja i beläggningen. Dessutom kommer SSAB från 2026 att erbjuda kommersiella mängder fossilfritt stål. Biprodukten från SSABs ståltillverkningsprocess blir då vatten istället för koldioxid.

 

GreenCoat® strävar efter att fortsätta uppfylla och överträffa standarder för hållbart byggande. Ytterligare ett steg mot detta mål är att uppfylla de strängaste standarderna inom UV- och korrosionsbeständighet.

 

 

Bildtext:

  1. Svärtvik ligger i den svenska skärgården och är en privat sommarstuga från sextiotalet. 3dO Arkitekter förvandlade den till en vacker och underhållsfri paviljong med hållbart färgbelagt GreenCoat PLX Pro BT-stål med stående falsar på både tak och fasad. Denna GreenCoat® produkt uppfyller den högsta korrosionsskyddsklassen RC5+ för lång livslängd.
  2. 40 år av utomhustester i tuffa miljöer säkerställer byggnader med lång livslängd.

 

 

För mer information är du välkommen att kontakta:
Lasse Bengtsson, Marketing Manager

[email protected], telefon: +46 70 2058793

 

SSAB är ett stålföretag baserat i Norden och USA. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som har utvecklats i nära samarbete med företagets kunder för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. SSAB har produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är noterat på Nasdaq Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq Helsingfors. www.ssab.com.
Följ oss på sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och YouTube.