Det hyllade Fisksätra Folkets Hus, ritat av Sandellsandberg arkitekter i Stockholm och tillverkat i hållbart GreenCoat® färgbelagt stål från SSAB, vann det prestigefyllda svenska priset Design S 2020 inom kategorin Arkitektur.

Fisksätra Folkets Hus är ett nybyggt aktivitetshus och en mötesplats i hjärtat av Fisksätra, en förort i Nacka kommun utanför Stockholm. Det här är den första fasen i en storskalig renovering av området i syfte att skapa atmosfär präglad av tolerans och ekologisk hållbarhet.

Fisksätra Folkets Hus, som hämtat inspiration från tälten i Hagaparken och nomadiska folk, är en unik, tältformad byggnad vars väggar och tak består av sinusprofilerat, hållbart GreenCoat® färgbelagt stål i den varma kulören Silver Fir Green. Man valde denna kulör eftersom den harmonierar med de omgivande tegelbyggnaderna i Fisksätra. Byggnaden är även försedd med ett 20 meter långt takfönster, trekantiga fönster och en minimalistisk men inbjudande inomhusmiljö. Tanken bakom byggnadens övergripande utformning är att skapa en tilltalande siluett för pendlarna.

Den svenska stjärnarkitekten Thomas Sandell från Sandellsandberg arkitekter valde GreenCoat Pro BT för dess förmåga att skapa en distinkt exteriör, samt för dess formbarhet, enkla installation och UV- och korrosionsbeständighet.

”Vi ville ha ett distinkt men lekfullt uttryck och sökte ett slitstarkt material som skulle passa för både väggar och tak”, sade Thomas Sandell.

Dessutom är GreenCoat® färgbelagt stål känt för sin hållbarhet. ”Eftersom byggnaden är tänkt att vara provisorisk var det viktigt att använda ett miljövänligt material som kan återanvändas”, förklarade Thomas Sandell. ”Vi tycker att GreenCoat® ligger i framkant när det gäller premiumprodukter för byggbranschen som är hållbara och minskar miljöpåverkan avsevärt.”

Förutom att de är högklassiga och estetiskt tilltalande har de flesta GreenCoat® produkter en biobaserad ytbeläggning där en stor del av de fossila oljorna ersatts med svensk rapsolja. Denna patenterade beläggningsteknik är för närvarande den enda i sitt slag på marknaden.

Tack vare sin unika utformning och exteriörbeklädnad har Fisksätra Folkets Hus tilldelats den svenska utmärkelsen Design S 2020.

Bildtext:

  1. Thomas Sandell valde GreenCoat® färgbelagt stål för Fisksätra Folkets Hus väggar och tak tack vare dess estetiska kvaliteter, hållbarhet och slitstyrka.
  2. Fisksätra Folkets Hus unika konstruktion består av sinusprofiler i GreenCoat® i den varma kulören Silver Fir Green som kompletterar de orangea tegelbyggnaderna i Fisksätra. ©Stena Fastigheter/Pixprovider
  3. Fisksätra Folkets Hus distinkta uttryck och minimalistiska interiör är inspirerad av både nomadiska folk och tälten i Hagaparken. Den tilldelades det prestigefyllda priset Swedish Design Award 2020. ©Stena Fastigheter/Pixprovider

För mer information är du välkommen att kontakta:
Lasse Bengtsson, Marketing, SSAB, phone: +46 70 2058793, [email protected]

SSAB är ett stålföretag baserat i Norden och USA. SSAB erbjuder mervärdesprodukter och tjänster som har utvecklats i nära samarbete med företagets kunder för att skapa en starkare, lättare och mer hållbar värld. SSAB har anställda i över 50 länder. SSAB har produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA. SSAB är noterat på Nasdaq Stockholm och sekundärnoterat på Nasdaq Helsingfors. www.ssab.com. Följ oss på sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter och YouTube.