Jarkko Ahonen

Varmvalsverket i Raahe bytte i samband med det senaste underhållsstoppet ut två växellådor som hade beställts från Tyskland.  Normalt övervakas installationen av växellådor av en representant från tillverkaren, men på grund av coronapandemin beslutade parterna att pröva ett helt nytt arbetssätt.  SSABs egen installationsövervakare satte ett par AR-glasögon på hjälmen och försåg sig med en bärbar dator med AR-program. Med de verktygen kunde han visa installationsarbetet för övervakaren i Tyskland, som gav honom kompletterande information utifrån bilden som glasögonen visade.

Innan installationen började testades programmen och utrustningarna noggrant av båda parter, och själva installationen gick så småningom bra.

-Det var ganska lätt att lära sig använda utrustningen. Ibland var det svårt att använda de röststyrda AR-glasögonen på grund av den bullriga omgivningen. Men med det här arbetssättet går det ändå snabbare att lösa eventuella problemsituationer. En bild och en video säger ju mer än tusen ord. Det här är framtiden och ett digitaliseringskliv som verkligen tar oss framåt, säger planeringschefen Jarkko Ahonen på SSAB Raahe.

Det här var första gången SSAB i Raahe nyttjade AR-teknik för att övervaka installationsarbete. Enligt projektledaren för underhållsarbete Alpo Riekki kommer man att troligen använda sig av teknologin även i framtida projekt.