Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Kampag från Brasilien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Kampag har nominerats för sin högeffektiva matningsmodul, en unik lösning för rotortröskor som ger ökad avkastning genom skonsammare hantering av grödan.

”I traditionella matare märkte vi att delarna som transporterar sojabönorna från maskinens inlopp till rotorn var utformade på ett sätt som hindrade det naturliga och kontinuerliga flödet. Detta ledde till avbrott i flödet, vilket skadade bönorna. Därför beslutade vi oss för att förändra konstruktionen genom att ändra form på matningsbladen”, säger Kampags VD Vanderlei Kamphorst.

Mataren används i rotortröskor, där materialflödet har samma riktning som den längsgående rotoraxeln. Den nya matningsmodulens blad är tillverkade av slitstarkt Hardox® 500-stål. Formen är optimerad och de är placerade i ett spiralmönster som gör att de skär och samlar in sojabönor och andra grödor i ett kontinuerligt flöde.

”Med hjälp av Hardox 500 har vi skapat en mycket stabil process med hög tillförlitlighet, vilket ökar bladens livslängd jämfört med den tidigare lösningen”, noterar Kamphorst. ”Dessutom är slitstyrkan betydligt högre, så Hardox har gjort en enorm skillnad.”

Den högeffektiva matningsmodulen gör att skördetröskorna kan användas två timmar längre per dag tack vare modulens förmåga att fungera under fuktiga förhållanden. Den unika konstruktionen och användningen av Hardox® 500-stål gör modulen betydligt lättare än tidigare lösningar, vilket minskar bränsleförbrukningen med upp till 15 procent vid skördearbete.

Den högeffektiva matningsmodulen är även skonsammare mot grödan, vilket gör att andelen användbara sojabönor ökar med 3 procent.

Uttryckt i skördevolym motsvarar produktionsökningen med den nya matningsmodulen Sveriges hela efterfrågan på sojabönor under två år.

Juryns motivering för valet av Kampag som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:
Kampag har lyckats öka avkastningen av sojabönor genom att skapa en matningsmodul med fokus på skonsammare hantering av grödan. Den unika mataren orsakar mindre skador på de skördade bönorna och ökar även maskinens tillgänglighet i fuktiga förhållanden. Ytterligare produktivitets- och hållbarhetsfördelar har uppnåtts vid uppgradering till höghållfast och slitstarkt stål, som ökad livslängd, minskad vikt och effektivare produktion samt energibesparingar i underhållsprocesserna.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:
Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, [email protected]