– Mantella har utvecklat en unik design som representerar en ny generation av trailer- och flaklösningar. Det var möjligt genom ett skickligt designarbete och smarta produktionsmetoder i kombination med fördelarna med höghållfast och slitstarkt stål, säger Eva Petursson, juryns ordförande och SSABs chef för strategisk forskning och utveckling.

Mantellas bakåttippande semitrailer Stratosphere 3.0 bjuder kunderna ett chassi med samma vikt som en aluminiumram, men med överlägsna mekaniska egenskaper. Det har utmärkt slitstyrka, bättre utmattningsvärden och cirka 30 procent lägre vikt än tidigare trailerchassin.

Chassit är tillverkat helt av höghållfast stål med formade Z-balkar i stället för klassiska svetsade I-profiler. Genom att inte använda svetsade balkar får man stora förbättringar i utmattningsmotstånd och produktionseffektivitet. Det ger också ökad lastkapacitet med bibehållen låg vikt. Dessutom har Stratosphere 3.0 ett flak av slitstarkt stål, vilket garanterar utmärkt hållbarhet över tid.

Slutanvändarna påpekar att de med Stratosphere 3.0 både kan lasta mer, öka stabiliteten under körning och minska bränsleförbrukningen avsevärt.

Det är 19:e gången som Swedish Steel Prize delas ut. Vinnaren får en statyett som är skapad av konstnären Jörg Jeschke och ett kontantpris om 100 000 svenska kronor att donera till ett välgörande ändamål.

De övriga finalisterna i Swedish Steel Prize 2018 var CTE S.p.A. från Italien, JAK-Metall Oy från Finland och Trufab Global från Australien.

Läs mer om Swedish Steel Prize på steelprize.com.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Eva Petursson, juryordförande Swedish Steel Prize, +46 243 712 04