Swedish Steel Prize, som firar 20-årsjubileum i år, har som mål att uppmärksamma god ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Austin Engineering från Australien är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 14 november. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och ett företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Austin Engineering är nominerad för sin tvådelade grävmaskinsskopa avsedd för gruvindustrin. Den består av två sammanfogade skopsektioner där den nedre sektionen snabbt och enkelt kan bytas ut i samband med planerat underhåll. Den delade skopan är även moduluppbyggd, med insatser som kan anpassas för specifik verksamhet och enkelt tas bort och bytas ut vid behov.

”För att minimera slitaget och öka livslängden på skopor kan man svetsa fast linerplåtar på insidan”, förklarar David Pichanick, Global Manager, Market Development & Innovation på Austin Engineering. ”Vi kontaktades för några år sedan av ett kundföretag inom gruvbranschen, där en anställd hade omkommit till följd av återfjädring vid byte av linerplåt i en skopa. Olyckan kom som en chock för branschen och kunden undrade om det inte gick att ta fram en säkrare skopkonstruktion utan linerplåt.”

Austin Engineerings utvecklare tog fasta på detta och tog fram ett förslag på en tvådelad skopa med en övre sektion i Strenx® 700 – ett segt, lättsvetsat och starkt stål. Den nedre sektionen består av Hardox®-stål, som valdes för dess förmåga att motstå hårt slitage. Hardox®-stål uppfyller även de krav på seghet och svetsbarhet som ställs på material som ska användas för lätta skopor i nötande miljöer.

Den tvådelade skopan kan anpassas till alla förekommande grävmaskinsmodeller, där de övre och undre skopsektionerna kan sammanfogas på mindre än 4 minuter och allt vara klart för svetsning på tre timmar. Det betyder att stilleståndstiden kan minimeras genom lagerhållning av nedre reservsektioner och snabba byten.

Skopans totalvikt kan även reduceras, och besparingar kan göras då endast den nedre sektionen behöver bytas ut eller renoveras. Det innebär att den totala ägandekostnaden kan sänkas med 25–30 procent.

”Den tvådelade skopan skapar helt nya förutsättningar för branschen. Den är revolutionerande eftersom den både är säker och effektiv”, säger Pichanick. ”Det är en fantastisk produkt som vi är mycket stolta över. Vi har åstadkommit en förändring och skapat ett riktmärke för framtiden.”

Juryns motivering för valet av Austin Engineering som finalist i Swedish Steel Prize 2019 lyder:
Austin Engineering har tagit ett stort och innovativt steg inom konstruktion och underhåll av grävskopor. Baserat på en modulär princip har de utvecklat ett innovativt koncept som kombinerar låg vikt med optimalt utnyttjande av produkten under hela dess livscykel. Lösningen drar nytta av de höghållfasta och slitstarka stålens egenskaper och har extremt låga implementeringströsklar. Detta skapar förutsättningar för utveckling av nya skopkonstruktioner.

Besök steelprize.com för ytterligare information eller kontakta:
Eva Petursson, juryordförande, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, projektledare, Sverige Steel Prize, [email protected]