SSAB förser innovativa arkitekter och byggföretag runt om i världen med hållbara stållösningar och främjar dess användning i byggnader. Långhuset, ett privat bostadshus i klassisk-industriell stil i Nederländerna som ritats av arkitekten Rick Eijsbouts från Architecten Studio-pls, är ett bra exempel på detta.

Färgbelagt GreenCoat®-stål valdes för taket till den unikt utformade byggnaden av många skäl. Ett skäl var förmågan att skapa skarpa linjer som matchar träfasaden på det mycket grafiska huset. Andra orsaker var det beprövat hållbara och miljövänliga materialet.

-Att utnyttja hållbara lösningar var ett viktigt krav från Långhusets ägare, säger arkitekten Rick Eijsbouts. -De valde bland annat att installera solfångare, och användandet av det hållbara GreenCoat®-stålet passar då mycket väl in i det temat. Dessutom fick vi inte använda ren zink på grund av korrosion och risk för förorening av grundvattnet, men det skulle ändå ha varit en dyrare och mindre hållbar lösning.

I GreenCoat® färgbelagt stål används svensk rapsolja i beläggningen istället för fossilbaserade oljor, vilket gör det till det grönaste stålet på marknaden för utvändiga byggnads applikationer. Dessutom har det stark motståndskraft mot korrosion, UV-strålning, bucklor och repor.

Det falsade profilerade taket tillverkades av SCH Holland, som uppskattade den enkla hanteringen och den goda formbarheten i det valda materialet GreenCoat Pural BT, vilket bidrog till att byggandet gick smidigt.

-Vi använde GreenCoat Pural BT för Långhuset i vårt KlikFels-system, en förtillverkad profilplåt där stålet bearbetas i ett antal profileringsstationer, förklarar SCH Hollands VD Arjen Peek. -GreenCoat®-produkter är mycket lätta att tillverka och ger ett enastående resultat.

Långhuset visades nyligen upp i det populära hem- och trädgårdsprogrammet BinnensteBuiten i nederländsk TV och nominerades till 2017 BNA Building of the Year Award.

Bilder:

-          Det nederländska Långhuset nominerades till 2017 BNA Building of the Year Award och presenterades i det nederländska TV-programmet BinnensteBuiten.

-          Hållbart färgbelagt GreenCoat®-stål användes för taket på Långhuset på grund av dess förmåga att skapa skarpa linjer på det mycket grafiska huset.

-          Rick Eijsbouts, Architecten Studio-pls, Eindhoven, Nederländerna, valde att arbeta med miljövänligt färgbelagt GreenCoat®-stål på grund av dess tålighet och låga påverkan på miljön.

För mer information, kontakta:
Lasse Bengtsson, Corporate Marketing, SSAB, tel: +46 70 2058793,
[email protected]