Swedish Steel Prize delas ut årligen för att belöna banbrytande design som utnyttjar högpresterande stål. Det australiensiska företaget Trufab Global är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 24 maj. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Trufab nomineras för sin Nyrex Chaser Bin, en helt moduluppbyggd spannmålsvagn med en enastående kapacitet på upp till 62 000 liter. Vagnen är ungefär 700 kg lättare än tidigare lösningar, vilket hjälper till att minska markkomprimeringen och ger bättre bränsleeffektivitet. Den moderna designen kräver nästan ingen svetsning för att hålla längre, medan leveranser som byggsats med enkel montering representerar ett helt nytt tänkesätt inom jordbruket.  

Tanken med Nyrex var möjligheten att skapa bättre effektivitet. Kan vi bli snabbare, mer miljövänliga och utmana normen? Det är teman som hela företaget arbetar efter, förklarar Colin Jorgensen, VD på Trufab.

Underredet på fältvagnen och de förskurna 625 mm breda panelerna för sido- och golvmodulerna är tillverkade av höghållfast stål. Monteringen av de modulära panelerna bygger på böjda fogar och mutterfästen. Vagnen är konstruerad med tandemaxlar och inbyggda bromsar och kan levereras med hjul eller larvband. Det kan också utrustas med en brandvattentank på sidan.

Vi tittade på olika material för panelerna och andra sätt att utforma konstruktionen, men höghållfast stål och mindre svetsning ger slutanvändarna mycket mer valuta för pengarna. De får ökad effektivitet på fälten, med mindre markstörning och mindre dragkraft, vilket betyder att det går åt mindre bränsle, säger Jorgensen.  

Juryns motivering för valet av Trufab som finalist i Swedish Steel Prize 2018 lyder:

Med en modulär design nästan helt utan svetsning, har Trufab skapat en flexibel och lätt fältvagn som kan slutmonteras på plats. Tack vare moduluppbyggnaden kan olika storlekar lätt levereras, och samtidigt blir underhållet enklare. Denna nya fältvagn minskar kostnaderna och ökar produktionseffektiviteten både för producenter och slutanvändare.

För mer information kontakta:
Eva Petursson, juryns ordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40