Swedish Steel Prize delas ut årligen för att belöna banbrytande design som utnyttjar högpresterande stål. Det italienska företaget Mantella S.r.l. är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 24 maj. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

Mantella är nominerat för sin bakåttippande semitrailer Stratosphere 3.0 som erbjuder kunderna ett chassi med samma vikt som en aluminiumram, men med överlägsna mekaniska egenskaper. Det har utmärkt slitstyrka, bättre utmattningsvärden och cirka 30 procent lägre vikt än tidigare trailerchassin.  

Vi har skapat den starkaste, lättaste, effektivaste och vackraste tippsemitrailer som finns på världsmarknaden. I enlighet med vårt uppdrag som företag har vi uppnått mycket intressanta resultat, säger anläggningschefen Gregorio Mantella. 

Chassit är tillverkat helt av höghållfast stål med formade Z-balkar i stället för klassiska svetsade I-profiler. Genom att inte använda svetsade balkar får man stora förbättringar i utmattningsmotstånd och produktionseffektivitet. Det ger också ökad lastkapacitet med bibehållen låg vikt. Dessutom har Stratosphere 3.0 ett flak av slitstarkt stål, vilket garanterar utmärkt hållbarhet över tid.

2015 började vi undersöka möjligheterna att använda ännu högre stålsorter av höghållfast konstruktionsstål för semitrailerramar och vi fick utmärkta resultat vad gäller vikt och hållbarhet. Styrka och låg vikt är egenskaper som är utmärkande för våra fordon. Genom vårt partnerskap med SSAB kan vi producera högpresterande, lätta och hållbara fordon som även har ett snyggt utseende, säger Mantella.

Juryns motivering för valet av Mantella som finalist i Swedish Steel Prize 2018 lyder:

Mantella har tagit fram en unik design och en innovativ lösning för en trailer och ett flak som representerar en helt ny generation. Det var möjligt genom skickligt designarbete och smarta produktionsmetoder, kombinerat med fördelarna med höghållfast och slitstarkt stål. Denna nya, lätta trailer har förbättrad stabilitet, låga driftskostnader och hög transporteffektivitet. 

För mer information kontakta:
Eva Petursson, juryns ordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40