Swedish Steel Prize delas ut varje år för att belöna banbrytande design som utnyttjar högpresterande stål. Det finländska företaget JAK-Metalli Oy är en av de fyra finalisterna till årets pris, som delas ut vid en ceremoni som äger rum i Stockholm den 24 maj. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

JAK-Metalli är nominerat för sin Spiral Cutter, ett unikt skärhuvud med modulär design för rensning av vegetation från vägrenar, parker och cykelbanor. Skärhuvudet roterar med otroligt låga 175 varv i minuten, i motsats till traditionella kedjekrossar som roterar med 1 500 varv i minuten. Det ger en extremt låg energiförbrukning och driftskostnad och dessutom en säkrare arbetsmiljö totalt sett. 

Målet var att utveckla ett bättre sätt att klippa gräs och kapa små träd med så lite kraft och energi som möjligt. Vi såg att vi kunde uppnå detta med hjälp av saxliknande knivblad som klipper snarare än krossar, förklarar Kimmo Tossavainen, utvecklingschef på JAK-Metalli. 

JAK Spiral Cutter har ett innovativt knivblad som utnyttjar laserskurna geometrier i slitstarkt stål för att uppnå maximal slitstyrka. För att hålla vikten så låg som möjligt använder man höghållfast stål i knivarmen. 

– Vi ville hitta en lösning som är mycket tåligare än traditionella kedjekrossar. Under utvecklingsprocessen räknade vi ut att slitstarkt stål var det rätta materialet för oss. Utan det materialet hade Spiral Cutter inte kommit till. Materialet gör det möjligt att skapa en lätt konstruktion och det är både tåligt och starkt, förklarar Tossavainen.

Juryns motivering för valet av JAK-Metalli som finalist i Swedish Steel Prize 2018 lyder:

JAK-Metalli har uppfunnit en unik skärmetod för rensning av vägrensvegetation, som fungerar mycket bättre för små träd än konventionella kedjedrivna aggregat. Den innovativa designen utnyttjar potentialen i höghållfast och slitstarkt stål. Detta har resulterat i ett skärhuvud med låg vikt som möjliggör hög produktivitet och en säkrare arbetsmiljö, kombinerat med extremt låg energiförbrukning och låga driftskostnader. 

För mer information kontakta:
Eva Petursson, juryns ordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40