Swedish Steel Prize delas ut årligen för att belöna banbrytande design som utnyttjar högpresterande stål. Det italienska företaget CTE S.p.A. är en av de fyra finalisterna vid årets prisutdelning som äger rum i Stockholm den 24 maj. Prisutdelningen ingår i ett tredagarsevenemang med seminarier och företagsbesök på SSAB för hundratals internationella deltagare.

CTE har nominerats för sin lastbilsmonterade skylift MP 32.19, en ny konkurrenskraftig produkt som inte finns någon annanstans på marknaden. Den har en högsta höjd på 32 meter med 19 meters räckvidd och är monterad på en liten 7-tons lastbil. Den har också en unik bom som kan rotera 180 grader och nå svåråtkomliga ställen – till och med runt hörn.

– Vårt viktigaste mål var att uppnå ökad effektivitet och mångsidighet – ökad prestanda i form av höjd och räckvidd, men på ett kompakt 7-tonsfordon, vilket är unikt i världen. Vi ville också få ökad strukturell styvhet för att förbättra arbetssäkerheten, samtidigt som vi ville minska totalvikten, berättar Roberto Fenner, teknisk chef på CTE.

För att uppnå den extrema kapaciteten och den låga vikt som överbyggnaden kräver, använde man i hög utsträckning höghållfast stål i ramen och bommen.

– Vårt motto ”Work becomes easy” har alltid varit vägledande för oss. Med sin mångsidighet och användarvänlighet representerar CTE MP 32.19 den andan perfekt, och vi uppnådde målet tack vare samverkan mellan vår design och de höghållfasta stål som användes, säger Fenner.

Juryns motivering för valet av CTE som finalist i Swedish Steel Prize 2018 lyder:

CTE har utvecklat en liten lastbilsmonterad skylift med enastående mångsidighet, höjd och räckvidd. Den kompakta bommen har en unik, upphöjd svängmekanism som gör att den kan manövreras runt hörn, vilket ger tillgång till trånga utrymmen där traditionella lösningar inte fungerar. En noga genomtänkt design, optimering av bommens tvärsnitt och användning av höghållfast stål gjorde detta möjligt.

För mer information kontakta:
Eva Petursson, juryns ordförande, Swedish Steel Prize, +46 243 712 04
Anna Rutkvist, projektledare, Swedish Steel Prize, +46 243 716 40