Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design och kreativa produkter som utnyttjar höghållfast stål. Vinnaren kommer att tillkännages vid en ceremoni i Stockholm den 19 november.

Futran-systemet är ett nytt miljömedvetet, upphängt transportsystem som ger ett kostnadseffektivt och flexibelt alternativ till traditionella transportsystem som järnväg, lastbil, transportband och även underjordiska gruvåkerisystem. Futran-systemet använder de höghållfasta stålsorterna Strenx 700 och Hardox 450 från SSAB i komponenter som spåret, den ovanliggande konstruktionens pelarben, upphängningssystemet, upphängningsfästen samt i containrar som används för järnmalmstransporter. Futran-systemet visar också många av fördelarna med höghållfast stål: en låg vikt, hög lastkapacitet och slitstyrka och god bockbarhet, och svetsbarhet.

- Höga transportkostnader var den främsta orsaken till att vi började leta efter nya alternativ. Vårt system är upphängt i luften. Tåg och vagnar hänger från en upphöjd räls som stöds av vertikala stolpar. Det har få rörliga delar och modulariserade komponenter med en förenklad design och minimerade underhållskostnader. Det är enklare att installera än de flesta transportsystem som finns idag. Vi såg möjligheterna som höghållfast stål kan erbjuda redan från start. Kostnaden för det upphängda transportsystemet kan minskas med 85 procent. I framtiden vill vi använda Futran-systemet även för persontransporter, säger Andries Louw, Miloteks ägare och VD.

Två prototyper har byggts hittills, men många företag har visat intresse och de första projekten har redan påbörjats. Ett av dem är för en kolgruva i Moçambique. Linjen kommer att bli ungefär fem kilometer lång och det kommer att gå åt ungefär 1 500 ton stål. Ännu ett 12-kilometers projekt är på väg att startas upp i Sydafrika, och i Botswana kommer en sju kilometer lång bana att sättas i drift under 2016.

Juryns motivering:
Milotek har utvecklat ett helt nytt innovativt och miljöanpassat system med hög kapacitet för tunga transporter; en modulanpassad högbana med självgående tåg.Potentialen hos höghållfast stål har genomgående utnyttjats för att uppnå kostnadseffektivitet och låg vikt. Bygge av transportbanor på svårtillgängliga platser underlättas genom enkel montering på plats av prefabricerade moduler som förbinds med bultförband. Systemet är mycket flexibelt och kan anpassas för olika transportbehov.

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999. Syftet är att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter. 

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett som har skapats av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-evenemanget, där omkring 600 internationella representanter från den globala tillverknings- och stålindustrin deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

För mer information, kontakta
Marie Elfstrand, chef för externa kommunikationer, tel: 08-454 57 34
Susanne Nordhqwist, event- och innehållschef, tel: 0155-254 381

För bilder, se SSABs mediabank
Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com