OperationAid anställda packar upp leveranser av Ruukki takmaterial som tillverkats med stål från SSAB av bland annat Vitaliy Sveredyuk och Meleshchenko Oleksandr vid Ruukkis anläggning i Kopyliev utanför Kiev.

Ruukki Constructions donerade takprofiler, beslag och fästelement kan användas för att återuppbygga taken på upp till 16 hus eller till att göra mindre reparationer på dussintals hus. Under december tillverkas produkterna av färgbelagd plåt från SSAB vid Ruukkis anläggning nära Kiev. Stålet till fältspisarna skickas till Sarholms Plåtdetaljer AB, som kommer att tillverka spisarna.

OperationAid är en välgörenhetsorganisation som hjälper Ukraina. Organisationen fokuserar på att identifiera de mest akuta behoven, samla in och skaffa medel samt leverera humanitärt bistånd och medicinsk utrustning till Ukraina. SSAB och Ruukki donerade också takprodukter till Ukraina via OperationAid i december 2022.

– Det är viktigt att vi fortsätter att stötta Ukraina och det ukrainska folket och fördömer Rysslands anfallskrig. Jag är full av beundran för våra ukrainska anställda som har fortsatt att leverera takprodukter och tjänster i ett land som är i stort behov av återuppbyggnad. Deras säkerhet är av yttersta vikt för mig, säger Martin Lindqvist, vd på SSAB.

Ruukki har haft verksamhet i Ukraina i 26 år och har 71 anställda i landet. Anläggningen i Kopyliev nära Kiev är för närvarande i produktion några dagar i veckan.

– Vi hoppas att denna donation kan bidra till att hjälpa människor i Ukraina att klara ännu en tuff vinter. SSAB har också stöttat Ukraina genom donationer till FN:s flyktingorgan UNCHR. Med donationen till OperationAid vill vi nu fortsätta att hjälpa det ukrainska folket i denna svåra situation, säger Christina Friborg, hållbarhetsdirektör på SSAB.