Petteri Steen, chef för SSAB rörprodukter, sade att detta evenemang har varit efterlängtat. De senaste två åren har evenemanget bara anordnats online på grund av pandemin. "Nu får vi äntligen träffa kunder, designers och andra intressenter ansikte mot ansikte. Än en gång har ett stort antal intresserade anmält sig till evenemanget, vilket inte är konstigt, då utbudet verkligen är intressant. Det är ett nöje att se hur viktigt och värdefullt man tycker att vårt evenemang är", säger Petteri.

Petteri Steen, Chef för SSAB rörprodukter

En speciell touch åt evenemanget ger det faktum att det i år, för första gången äger rum i Mall of Tripla, som en gång i tiden grundlades på stålpålar från SSAB. Petri Suonpuro, produkt chef pålar, berättar att pålningen av Mall of Tripla var ett stort projekt (ca 6000 ton) under åren 2015–2016, varav andelen RD-pålvägg var cirka 17 km (5000 ton).

Petri Suonpuro, produkt chef pålar

Under dagen bjöds deltagarna på ett omväxlande utbud av presentationer. Dennis Jensen, från Per Aarsleff, som besökte Finland för första gången på Stålpåledagen, gav en intressant presentation av Södertälje kanal-projektet. Dennis hade bara gott att säga om SSABs flexibla arbetssätt och berömde det smidiga samarbetet med försäljningsteamet i Sverige.v

Dennis Jensen, Per Aarsleff

Stålpåledagen 2023 avslutades med ett föredrag av SSAB Raahe platschef Jarkko Matkala. Det har pågått stålproduktion i Raahe sedan 1960-talet. För närvarande har anläggningen cirka 2 500 anställda och är den största arbetsgivaren i regionen. Raahe-anläggningen är en intressant helhet som består av flera anläggningar i en. I dessa mindre enheter tillverkas produkter i olika processer. Stålverket och rörverken ligger geografiskt nära varandra. Alla SSABs pålprodukter levereras till kunden genom en inhemsk produktions- och leveranskedja. 

Jarkko Matkala, SSAB Raahe platschef

Men hur ser framtiden ut? SSABs plan är att ersätta det nuvarande produktionssystemet för tunnplåt i Norden med fossilfritt stål samt med minimill-baserad produktion. I slutet av dagen fick gästerna ett litet smakprov av framtiden och fick se hur stålproduktionen kommer att förändras de kommande åren. Följ SSABs resa mot fossilfritt stålSSABs fossilfria stål

 

Här kan du bekanta dig med materialet som presenterades under dagen:

SSAB:n Teräspaalupäivä 2023