Under 2022 kommer fler fordon och maskiner, i form av en serie konceptfordon och komponenter tillverkade av fossilfritt stål från SSAB, att lanseras.

”Att presentera det första fordonet i världen tillverkat av SSAB:s fossilfria stål är en riktig milstolpe. Vårt samarbete med Volvokoncernen visar att den gröna omställningen är möjlig och ger resultat", säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB. "Tillsammans kan vi fortsätta att minska vårt klimatavtryck hela vägen till slutkunden och samtidigt säkerställa att våra kunder får stål av högsta kvalitet. Vi ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Volvokoncernen inom forskning och utveckling för att ta fram ännu fler fossilfria stålprodukter."

”Initiativet med SSAB sätter standarden för en fossilfri framtid. Precis som att världens länder samlas vid FN:s 26:e klimatkonferens för att diskutera klimatförändringarna måste även företag och industrier samarbeta för att utveckla nya och innovativa lösningar för en framtid fri från utsläpp av växthusgaser. Volvokoncernen strävar efter att ingå innovativa samarbeten, som t.ex. samarbetet med SSAB. Vi gör det för att utveckla attraktiva, säkra och effektiva nya fordon och maskiner som banar vägen för ett mer hållbart transport- och infrastruktursystem anpassat för framtiden", säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen.

År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala efter en omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn och genom att använda HYBRIT-tekniken som ersätter kol och koks, traditionellt använt för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Processen är ett avgörande steg mot att i stort sett eliminera koldioxidutsläpp i stålproduktionen.

I augusti 2021 kunde SSAB visa upp världens första fossilfria stålplåt tillverkat från vätgasreducerat järn framställt på HYBRITs pilotanläggning i Luleå. HYBRIT-initiativet är ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall, och ett viktigt steg mot en helt fossilfri värdekedja för ståltillverkning.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Hanna Hoikkala, Press Officer SSAB, +46 73 655 11 17
Claes Eliasson, Volvo Group Media Relations, +46 76 553 72 29