I sommar är det totalt 221 personer som sommarjobbar på SSAB i Luleå. Nästan hälften är återvändare (46 procent) och övriga är här för första gången. Andelen kvinnor är 38 procent, vilket är något lägre än i fjol.

Två av årets sommarjobbare är Ellen och Ida.

Ellen Westerberg i stränggjutningen

Ellen Westerberg pluggar till civilekonom och har just gått klart första året på Service management-programmet i Umeå. 

Varför valde du att sommarjobba på SSAB?
– Jag ville prova på att jobba både med produktion och skiftgång. Och lockades också av den ledighet som 12-timmarsskift ger. Sen hade jag sökt plugg till hösten så det var perfekt att börja och sen ha (förhoppningsvis) sommarjobb klart åren jag studerar. 
 
Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs väldigt bra på jobbet! Trevligt gäng så 12 timmar går snabbare än vad man kan tro! 

Vad gör du på ditt sommarjobb? 
– Jag är på stränggjutningen där jag sitter i kapet. Kort förklarat så håller jag koll på att ämnena får rätt längd och bredd. 
 
Har du lärt dig något som du kommer att ha nytta av senare? (t.ex. i dina studier)
– Inte specifikt för mina studier, då jag går civilekonom. Men absolut att jag kommer få med mig mycket från SSAB just det med att jobba såhär tätt i sitt skiftlag och allt som tillkommer med det. 

Vad visste du om SSAB tidigare?
– Jag hade rätt dålig koll om jag ska vara ärlig. Väldigt kul att få lära sig och de hur de går till här! 
 
Skulle du kunna tänka dig att jobba här?
– Absolut! Med tanke på hur stort och globalt företaget är finns de ju en mängd olika tjänster man kan hamna på.

Ida Haukka i driftlabbet

Ida Haukka pluggar till civilingenjör inom Teknisk kemi vid Mittuniversitet i Sundsvall. Till hösten är det dags att skriva exjobbet och därefter är hon klar med sina studier. Ida är en återvändare, och det här blir hennes tredje år på SSAB och driftlabbet.

Varför valde du att sommarjobba på SSAB?

– Jag tycker utvecklingen av all ny teknik som sker på SSAB, och metallindustrin generellt, är spännande. HYBRIT är viktigt för att samhället ska bli hållbart, och att kunna följa SSAB så här nära är motiverande!  

Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs jättebra! Jag har ett trevligt arbetslag, bra arbetsmiljö och så är arbetsuppgifterna relevanta för min utbildning. 

Vad gör du på ditt sommarjobb? 
– Jag jobbar som analysoperatör på driftlabbet. Det innebär att jag tar emot och rapporterar tillbaka olika prover från delar av produktionen. Främst rapporterar jag tillbaka kol och svavel. 

Har du lärt dig något som du kommer att ha nytta av senare? (t.ex. i dina studier)
– Inom min utbildning har vi inte pratat så mycket om metallurgi och dess industri. Därför lär jag mig nästan alltid något nytt inom området. 

Vad visste du om SSAB tidigare?
– Egentligen inte så mycket, men man har ju alltid känt till SSAB genom sin uppväxt i Luleå. 

Skulle du kunna tänka dig att jobba här?
– Absolut! Jag tycker att framtiden hos SSAB är väldigt spännande.

Totalt så sökte drygt 800 personer sommarjobb på SSAB Luleå inför sommaren 2021.