– Lösningen är smart, effektiv och sparar dessutom energi. Påbyggnaden är riktig ingenjörskonst med sin böj- och vridstyvhet. Det är väldigt imponerande, säger Per-Olof Kull på SSAB Shape. 

 

Gemensam kraft framåt

För ungefär tre år sedan kontaktade Vemservice SSAB genom DRIV Innovation – som hjälper företag med utveckling – för att höra om SSAB ville vara med och stötta dem i ett utvecklings- och forskningsprojekt. Målet var att kunna montera den nyutvecklade 135-tonmeter kranen på en lastbilsram med bibehållen nyttolast utan att hela ekipaget skulle bli för tungt. 

– Vi ville ta fram en “framtidsprodukt” för att möta den stora bostadsbristen. Hus byggs ju numera i fabriker och modulerna ska transporteras ut och lyftas på plats. Vi insåg att en lastbil med kran vore en perfekt lösning och på den vägen är det, berättar Benny Larsson vd på Vemservice. 

– Det lät jättespännande och vi ville gärna vara med. På SSAB hjälper vi gärna innovativa företag som ligger i framkant. 

 

Starkt och lätt = Strenx®

Projektet pågick under två års tid och SSAB hjälpte Vemservice att ta fram en centralram, som var av det höghållfasta stålet Strenx® eftersom de ville ha den så lätt och stark som möjligt. SSAB stöttade med rekommendationer på material, visade hur man formar profiler på ett effektivt sätt och hjälpte till med konstruktionsuträkningar. Dessutom gjorde man FEM-simuleringar och var ett bollplank i produktionsrelaterade frågor. 

– Vemservice är mycket innovativa och använder vårt material på ett smart sätt. De har dessutom vunnit flera priser, bland annat Årets Innovatör på Guldgalan. De är dessutom den första svenska medlemmen certifierad som My Inner Strenx® – ett program för tillverkare som producerar premiumprodukter av Strenx®. Här finns mycket uppfinningsrikedom och framåtanda, säger Per-Olof Kull.

Tack vare den nya ramen kan man montera på en starkare kran som lyfter både längre och tyngre. En lastbilskran med hög kapacitet i kombination med Vemservice påbyggnad är ett intressant alternativ till mobilkranar i och med hög lyftkapacitet och mycket effektivare bränsleekonomi, vilket också ger minskade CO2-utsläpp.

 

Kraftigt miljöbesparande

En studie som gjordes på Mittuniversitetet visar klara miljöfördelar med att använda lastbilskranar istället för mobilkranar. Studien visar tydligt stora skillnader för de totala utsläppen och energiförbrukningen mellan lastbilskran och mobilkran. 

Att till exempel låta lastbilskranen transportera allt gods på flaket och sitt släp och utföra lyftarbetet ger hela 57 % mindre klimatpåverkan och energiåtgång jämfört med om en  mobilkran används – då godset transporteras ut av en lastbil med släp, mobilkranen kör separat till arbetsplatsen och utför sedan lyftet. 

 

Gott slut och god fortsättning

Projektet avslutades i september 2018 med stor invigning. Nu producerar Vemservice 40 kranpåbyggnader per år. 

– Allt rullar på som det ska och Vemservice och SSAB fortsätter samarbetet. Det är bara att gratulera Vemservice till ett mycket väl genomfört projekt, och tack också till Mittuniversitetet, DRIV Innovation och Energimyndigheten för gott samarbete, säger Per-Olof Kull.

– Vi har haft ett bra samarbete med intressanta och kunniga människor hos SSAB. De har viljan att hjälpa till för att bygga högkvalitativa, marknadsledande produkter, avslutar Benny Larsson. 
SSAB has over 50 years of experience in high strength steel production and design. At SSAB Shape we help you maximize the benefits of using high strength steel. Our worldwide network of local service centers offers design support, customized product development and reliable stock services, as well as a wide range of processing services that can help you develop your products and gain a competitive edge.