Stålet får en digital identitet – så här fungerar det

SmartSteel ger stålet en digital identitet, vilket gör data och instruktioner om alla delar tillgängliga, oavsett var i kedjan stålstycket befinner sig. Med SmartSteel-appen kan kunderna identifiera produkter, undersöka materialegenskaper, hämta materialcertifikat och ge feedback på produkten. Varje länk i produktionskedjan kan sedan använda och bygga vidare på informationen. Produkten märks på stålverket och data laddas upp till en molntjänst. Tunnplåtspaket skannas med streckkoder och stålplåtar skannas genom plåtnumret. Kunden använder SmartSteel-appen för att identifiera produkten och få rätt data.

Spårbarhet och automatiserad dokumentation är de mest uppenbara fördelarna med SmartSteel för våra kunder. Att slippa mappar och pdf-bilagor är förstås en bra början, men det verkliga värdet ligger i samarbetsnätverken.

Målet är ett internet of materials

Hela idén med SmartSteel bygger på kontinuerlig utveckling. På längre sikt kommer SmartSteel att vara en del av en plattform där olika aktörer kan dela data och lösa problem tillsammans. Omvandlingen påminner om spridningen av fabriksautomation under de senaste årtiondena. Skillnaden nu är att det sker över fabriksgränserna och ofta digitalt.

‒ I framtiden kan stålet kommunicera sina egenskaper och bearbetningsanvisningar till maskinen som bearbetar det och maskinen kommer att kunna justera sig själv automatiskt. Resultatet är mindre spill och kortare produktionstider, säger Niko Korte, Head of SSAB Digital Business Development.

Andra aktörer kan delta genom att, till exempel, producera nya tjänster för Supply Chain Management eller tjänster som underlättar återanvändning av produkter. Storskalig återanvändning och återvinning av konstruktioner, komponenter och material kräver också nya metoder för materialidentifiering, märkning och datahantering.

Det här är SmartSteel 1.0

  • Funktioner: Mobilapp för att identifiera produkter, hämta materialcertifikat och ge feedback på produkten.
  • Streckkoder används för att identifiera plåtbuntar, coils och slittade band. Grovplåt identifieras genom att skanna plåtmärkningen.
  • Tjänsten är till att börja med tillgänglig för produkter från SSAB Special Steels och SSAB Europe.

Video om SSAB SmartSteel: https://youtu.be/Oc55GNmHykQ

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kerstin Danasten, Tf. presskontakt Corporate Communications, [email protected], telefon: +46 722 22 78 29