SSAB söker alltid innovativa arkitekter som arbetar med hållbara material i sina byggnader. Nyligen inledde SSAB ett samarbete med Utopia Arkitekter med bas i Stockholm, som ville bygga en vandringsstuga i fjällen med ett starkt hållbart angreppssätt – Skýli.

Skýli-taket kommer att tillverkas av färgbelagt GreenCoat®-stål. Detta är för närvarande den enda produkten på marknaden som använder svensk rapsolja i beläggningen istället för fossilbaserade oljor, vilket gör det till marknadens grönaste stål för exteriörtillämpningar på byggnader. 

”Skýli har konstruerats för känsliga och orörda miljöer där hållbar utveckling är av yttersta vikt. Materialen måste väljas med miljöhänsyn, men måste också klara av extrema väderförhållanden. Detta är en av anledningarna till varför vi valde att använda GreenCoat-stål i taket,” förklarar Mattias Litström från Utopia Arkitekter. 

Den WAF-nominerade konstruktionen återspeglar en nordisk identitet med moderna, hållbara och mycket funktionella lösningar som ger skydd åt vandrare och deras guider. Takets klarblå färg representerar det nordiska ljuset och säkerställer att Skýli syns på håll i fjällandskapet.

I Skýli kombineras fyra spetsiga pyramidenheter till en mycket stark, hållbar, säker och stabil konstruktion. De triangulära gavlarna för tankarna till ett klassiskt tält – det vanligaste skyddet för vandrare runtom i världen – samtidigt som fönstren skapar transparens och gör landskapet ständigt närvarande för personerna i huset.

”Originalkonceptet utvecklades för att vara lätt att transportera till avlägsna platser och därför var det viktigt att använda lätta material. GreenCoat har förmågan att kombinera låg vikt med hög slitstyrka” förklarar Litström. 

Utöver beläggningens innehåll av svenska rapsolja som minskar byggnadens koldioxidavtryck är färgbelagt GreenCoat-stål också extremt slitstarkt. Motstånds kraftigt mot korrosion, repor och ger ett långsiktigt färgskydd. Dessutom är materialet avsevärt lättare än alternativa lösningar. GreenCoat-stålets temperaturförlängning är begränsad vilket garanterar en snyggt uttryck i många år utan bucklor eller deformation.

Vinnaren av WAF Awards kommer att presenteras på World Architecture Festival som äger rum 15–17 november i Berlin i Tyskland. År 2016 var också Henning Stummels ”Tin House” med rött tak och röd fasad av GreenCoat PLX Pro BT också WAF Award-finalist.  

Bildtext:

-Det klarblå taket på Skýli kommer att tillverkas av hållbart GreenCoat®-stål. 

-GreenCoat®-stål med svensk rapsolja i beläggningen valdes mot bakgrund av hållbarheten, den låga vikten och den stora slitstyrkan.

- Mattias Litström och Utopia Arkitekter i Stockholm har nominerats till World Architecture Festival (WAF) Award i kategorin ”Leisure-led Development - Future Projects”. 

För mer information, kontakta
Lasse Bengtsson, Corporate Marketing, SSAB, Tel: +46 70 205 87 93, [email protected]