Trots intrycket av ålderdomlig yta är stålet beständigt mot alla typer av väder, eftersom stålet skyddar sig själv genom den oxiderade ytan. Det sker tack vare att stålet tillförts koppar, krom, nickel och fosfor. Detta gör också att tak och fasadbeklädnader i princip är underhållsfria och man slipper kostnader för målning.

– Jämfört med traditionellt stål kan det röra sig om kostnadsbesparingar på 15-20 procent av totalkostnaden, säger José Rovira, säljchef Sverige.

Från industri till modern design

SSAB Weathering stål och COR-TEN® används ofta inom industrin för exempelvis skorstenar, då stålet till skillnad från andra stål klarar höga temperaturer och svavelrika atmosfärer. Stålet har blivit populärt bland arkitekter och designers och används flitigt inom arkitetur och design, eftersom det går att skapa spännande ytor.

SSAB Weathering och COR-TEN® finns som olika produkttyper och dimensioner med sträckgräns upp till 960 MPa. Produktportföljen omfattar varmvalsad plåt, varm- eller kallvalsat band, rör och profiler.  Produktportföljen innehåller ett stort antal sorter med mekaniska egenskaper och dimensionstoleranser som oftast överstiger kraven i EN 10025-5 och ASTM-normerna. De snäva toleranserna är en garanti för förutsägbara resultat, ekonomiska besparingar och bättre avkastning i produktionen. Det är mer kostnadseffektivt och ger en produkt med utmärkt kvalitet och motstånd mot korrosion.

Stålen har utmärkta egenskaper för formning, bearbetning och svetsning.

Det går att beställa SSAB Weathering-produkter från SSABs lager eller direkt från stålverk, även i mindre volymer.

Kontakt

José Rovira, Country Manager Sweden, [email protected], telefon: +46 243 760 34