SSAB är huvudleverantör till Manitous viktigaste produkt, teleskopbommar. Det är tack vare SSABs stöd när det gäller utvecklingen av produkten och kvaliteten i stålet som SSAB kan erbjuda, mestadels Domex 500 MC. Manitou är SSABs största kund i Frankrike, när det gäller det så kallade Shape-konceptet.

– Efter flera års diskussioner har vi nu fått ett långtidskontrakt, förklarar Emmanuel Chevet, chef för VAS (mervärdestjänster) och ansvarig för SSABs kontakter med Manitou. Hittills har det varit mer av ett löpande avtal, nu vet vi att vi har ett samarbete som kommer att pågå i många år framöver.

– Vårt samarbete med Manitou har från första början inte bara baserats på att tillhandahålla stål av högsta kvalitet, utan även engagemang och stöd vid utvecklingen av slutprodukterna tillsammans med kunden via mervärdestjänster (SSAB Shape), säger Emmanuel Chevet. Vi började diskutera en ny generation av kranbommar under 2004 och arbetade verkligen hårt med den nya designen som blev klar vid slutet av 2006. Designarbetet handlade om att ta fram en ny form för Manitou, som var oktagonal istället för rektangulär. Under 2006 till 2008 etablerade vi bearbetningsmetoder med Manitou och stödde uppbyggnaden av en ny produktionslinje genom att ge råd och prover, för att kunna etablera automatiska produktionslinjer.

Serieproduktionen startade 2008, och 4000 ton Domex 500 (anpassat) har levererats varje år för 30 olika skräddarsydda delar som beskärs i Borlänge och levereras från lager i Frankrike till Manitou-anläggningen enligt ”just-in-time”-filosofin. Ett bevis på kundnöjdheten kom 2014 då SSAB fick motta utmärkelsen ”Årets bästa leverantör 2014” från Manitou.

Manitou Groups produktsortiment omfattar: teleskoplastare, semi-industriella och industriella truckar, bandlastare, plattformar, påhängstruckar, lagringsutrustning och tillbehör. Genom sina nyckelvarumärken, Manitou, Gehl, och Mustang, och tillsammans med sitt internationella nätverk av 1400 oberoende återförsäljare, erbjuder koncernen de bästa lösningarna för sina kunder. Huvudkontoret ligger i Frankrike och 2014 hade man en omsättning på 1,25 miljarder i 140 länder. Med kundens bästa i fokus sysselsätter företaget 3300 människor.