Swedish Steel Prize delas ut varje år av SSAB, den globala ledaren inom höghållfast stål och slitstål, i syfte att uppmärksamma innovativ design och kreativa produkter som utnyttjar höghållfast stål. Vinnaren kommer att tillkännages vid en ceremoni i Stockholm den 19 november.

Terex Cranes Germany ville skapa ett nytt bomsystem som skulle kunna monteras fast på redan befintliga kranmodeller. Det skulle eliminera behovet av att köpa en helt ny, större kran när projektkraven blir för stora. Boom Booster har en mycket innovativ design och den liknar inte något annat bomsystem som finns på marknaden idag. Den utvecklades utan behov av ytterligare förstärkning på kranbasen och den är enkel att montera. Att montera ett sådant system tar ungefär två dagar. Den är också enkel att transportera.

- Tänk på det som ett kort som uppgraderar en bil och som omedelbart ökar dess prestanda, förklarar Harald Riedinger, teknik- och innovationschef på Terex Cranes Group. Terex Boom Booster är en bomstruktur som monteras på och som vid användning nästan fördubblar effektiviteten för vår kranmodell CC 8800-1 vid höga och långa bomkonfigurationer.

Tack vare pinnbultsstrukturen kan Boom Booster tas isär helt eller delvis, beroende på vilka specifika transportregler som tillämpas. Den passar i öppna, 12-meters standardcontainrar. Detta leder till en förbättrad hantering och enklare transport med bättre utnyttjande av standardiserade transportmedel och ett minskat behov av antalet lastbilar. Det leder i sin tur till minskad bränsleförbrukning.

Boom Booster använder olika typer av höghållfast stål för komponenter som balkförband, rörelement och skruvförband, bland annat Strenx 700MC, 770QL, 960QL, Strenx 700-profiler och SSAB Domex 460NL.

Boom Booster Kit är uppbyggt av två elvametersadaptrar och fem intersektioner som är tio meter långa. När tilläggsbommen är monterad är bomlängden 72 meter. Med Boom Booster-tillägget är det enkelt att med en jib-konfigurering ändra totalhöjden på huvudbommen från 156 meter till 234 meter. Boom Booster tillverkas i Zweibrücken, Tyskland.

Juryns motiveringen:
Terex har utvecklat en utbytbar kransektion (Boom Booster) som radikalt ökar lyftkapaciteten för en av deras kranar (modell CC 8800-1). Eftersom alternativet är anskaffning av en helt ny kran är denna lösning mycket kostnadseffektiv. Höghållfast stål utnyttjas i förlängningens fackverk, med rörprofiler och skruvförband. Enkel montering på plats gör att enheten kan transporteras demonterad, i containers.  Förlängningsfackverkets större tvärsektion innebär förbättrad knäcksäkerhet och böjstyvhet.

Swedish Steel Prize delades ut första gången 1999. Syftet är att inspirera till och öka kunskapen om möjligheterna att använda höghållfast stål för att utveckla lättare, säkrare och mer hållbara produkter. 

Vinnaren av Swedish Steel Prize får ett stipendium på 100 000 kr och en statyett som har skapats av konstnären Jörg Jeschke. Prisutdelningsceremonin äger rum i samband med det tre dagar långa Swedish Steel Prize-evenemanget, där omkring 600 internationella representanter från den globala tillverknings- och stålindustrin deltar i seminarier och platsbesök hos SSAB.

För mer information, kontakta
Marie Elfstrand, chef för externa kommunikationer, tel: 08-454 57 34
Susanne Nordhqwist, event- och innehållschef, tel: 0155-254 381

För bilder, se SSABs mediabank
Läs mer om Swedish Steel Prize på www.steelprize.com