Två av årets sommarjobbare i Luleå är Agnes Engstedt och Melvin Hellberg.

 

Agnes på labbet

 

Agnes Engstedt studerar till civilingenjör inom Hållbar process- och kemiteknik på Luleå tekniska universitet där hon ska börja tredje året till hösten. Det här är hennes första sommar på SSAB.

”Eftersom jag studerar till civilingenjör i hållbar process- och kemiteknik ville jag ha ett sommarjobb där jag får använda och utveckla mina kunskaper. Jag ville även få en inblick kring hur ett framtida jobb kan se ut inom branschen, gärna inom ett laborativt arbete. Därför kändes ett sommarjobb på SSAB väldigt aktuellt på grund av att det finns flera labb här”, berättar Agnes.

 

Hur trivs du på jobbet?

 

”Jag trivs väldigt bra, alla kollegor är trevliga och omhändertagande. Arbetsuppgifterna är dessutom både givande och spännande.”

 

Vad gör du på ditt sommarjobb?

 

”Jag är på våtkemilabbet där jag håller på med provtagning och provanalys av diverse miljö- och processprover från olika delar av produktionen.”

 

Har du lärt dig något som du kommer att ha nytta av senare?

 

”Självklart, eftersom vi har mycket liknande laborativt arbete i studierna finns det många delar av det här sommarjobbet som jag kommer ta med mig. Det har bland annat gett mig bredare kunskaper kring att handskas med olika instrument som vi ofta använder på universitetet.”

 

Vad visste du om SSAB tidigare?

 

”Vi har haft några enstaka kurser inom metallurgi så jag hade väl någorlunda koll på hur produktionsprocessen på SSAB ser ut samt vilka förändringar som SSAB står inför när det kommer till den nya omställningen. Men utöver det visste jag även att SSAB har en lång industrihistoria och är ett etablerat företag med många anställda.”

 

Skulle du kunna tänka dig att jobba på SSAB i framtiden?

 

2Absolut, eftersom jag studerar hållbar process- och kemiteknik så är ett jobb på SSAB väldigt aktuellt för mig i framtiden”, säger Agnes Engstedt.

 

Melvin på stränggjutningen

 

Melvin Hellberg var tidigare arbetssökande när han tog chansen att söka jobb på SSAB.

”Jag hade först tänkt att söka ett annat jobb men då rekommenderade en bekant till mig som jobbar för SSAB att jag skulle söka hit istället. Han förklarade lite av vad jobbet innebär och jag tyckte det lät intressant och bestämde mig för att söka”, berättar Melvin.

 

Hur trivs du på jobbet?

 

”Jag trivs mycket bra, dagarna bara flyger förbi. Jag hade aldrig jobbat skift innan jag började här men det passar mig jättebra. Jag jobbar heltid men det känns verkligen inte som det, jag tycker jag är ledig väldigt mycket.”

 

Vad gör du på ditt sommarjobb?

 

”Jag jobbar på stränggjutningen där jag bland annat kör travers och tappar stål, nu håller jag också på att lära mig själva gjutningen.”

 

Vad visste du om SSAB tidigare?

 

”Då jag känner folk som jobbar på SSAB så hade jag ändå en grundläggande kunskap om hur processen går till, jag hade också jag läst på lite om satsningen på fossilfritt stål.”

 

Skulle du kunna tänka dig att jobba på SSAB i framtiden?

 

Just nu så är jag anställd året ut eftersom jag fått förlängt, men om jag fortfarande trivs bra när min anställning löper ut så skulle jag definitivt kunna tänka mig att fortsätta jobba här på en mer permanent basis.

Totalt sökte drygt 800 personer sommarjobb på SSAB Luleå inför sommaren 2024.

Agnes jobbar med provtagning och analys av miljö- och processprover från produktionen.  

Melvin Hellberg kör bland annat traversen som lyfter skänkarna med stål till gjutmaskinen.