Ruukki levererar pilotprodukter i fossilfritt stål samt högkvalitativa takavvattningssystem och taksäkerhetsprodukter som paketlösning till Experience Pyhä Oy:s Sunday Morning Resort. Anläggningen ligger vid berget Pyhätunturi i östra delen av finska Lappland. Leverantör av stommar och trädelar till utbyggnadsprojekten är Honkatalot, som kommer att bygga totalt 20 ultramoderna semestervillor i den hållbart profilerade anläggningen. Elva av villorna ska byggas i sommar och resten senare.

De nya villorna tar på ett unikt sätt hänsyn till kraven på hållbar utveckling. Sunday Morning Resort har erhållit pionjärstatus från Sustainable Travel Finland (STF) och har certifierats för sitt arbete inom hållbar turism.

I fem år har ventilationen av alla anläggningens byggnader styrts baserat på koldioxidmätning för att spara energi. Dessutom återvinns spillvärme ur frånluften från byggnaderna, jord- eller luftvärmepumpar levererar värme och elektrisk energi kommer från anläggningens eget solkraftverk. Juvelen i det omfattande återvinningssystemet är en biokompoststation som förvandlar avfall till näringsrik jord för att odla rotfrukter på anläggningens egna fält – för servering i hotellrestaurangen. Ruukki Classic LowCarbon-tak i SSAB Fossil-free™ stål var därför ett naturligt och självklart val för de nya Aamu-sviterna.

– Det är fantastiskt att vi kan fortsätta Sunday Morning Resorts banbrytande policy att erbjuda koldioxidneutrala boendelösningar i samarbete med Ruukki och Honkatalot. Vi tackar alla parter för detta steg mot en mer hållbar framtid, säger Liisa Loippo, Marketing and Communications Manager inom Experience Pyhä Oy.

– Vi vill tacka våra partners för deras banbrytande roll och vårt givande samarbete. Det är fantastiskt att vi tillsammans kan föra byggindustrin mot koldioxidneutralitet. Genom att välja eleganta och hållbara Ruukki-produkter kan kunderna respektera mycket snäva begränsningar för koldioxidavtryck från sina byggnader, säger Jorma Korhonen, Business Director vid Roofing Finland, Ruukki Construction.