Borlänge nyheter

Stort intresse för inspirationskväll för tjejer på SSAB i Borlänge

”SSAB verkar så spännande och så jobbar min son här, så därför anmälde jag mig till tjejkvällen”. Annika Lihma var en av tjugo kvinnor som deltog i årets Tjejkväll på SSAB i Borlänge.

För att locka fler kvinnor att vilja jobba på SSAB har man de senaste åren genomfört en inspirationskväll för enbart kvinnor. Årets kväll ägde rum tisdagen den 16 januari och tjugo kvinnor deltog i evenemanget som bjöd på såväl besök i produktionen som möjlighet att prova att köra travers i simulator.

Annika Lihma jobbar som undersköterska inom äldreomsorgen och funderar på att göra något annat.

”Min son fick sommarjobb på SSAB för några år sedan och är nu tillsvidareanställd. Han trivs så bra och jag tycker det är spännande med industri så därför anmälde jag mig till tjejkvällen”, berättar hon innan hon sätter sig i traverssimulatorn för att prova på hur det att köra travers.

Det var tredje gången som tjejkvällen arrangerades och intresset har varit stort.

”Vi gick ut med inbjudan direkt efter julhelgen och efter en vecka var alla tjugo platserna bokade och lika många till på väntelista”, berättar Frida Björnbom, HR partner som ansvarar för evenemanget.

Annika Lihma är uppvuxen i Grängesberg och gillar stor industri och tycker det är spännande med SSAB. Foto: Henrik Hansson

 

Verksvisning och traverskörning

Inspirationskvällen började med en introduktion där Eva Elfving, avdelningschef för Kallvalsverket, berättade om SSAB i världen men framför allt om vad företaget gör i Borlänge. Därefter delades deltagarna in i tre grupper som fick besöka Varmvalsverket och de Centrala verkstäderna samt prova att köra travers i simulator.

Isabelle Halvarsson var en av de tjugo som fick en plats. Hon anmälde sig på uppmaning av sin pappa som jobbar på SSAB.

”Pappa tyckte jag skulle ta chansen för att få veta mer om SSAB och vad man kan jobba med”, berättar hon.

Idag jobbar hon i livsmedelsaffär men funderar på att göra något annat.

”Jag trivs med mitt jobb idag men det är ju mest deltidstjänster och jag skulle vilja ha en heltidstjänst”, förklarar hon innan hon tar på sig skyddsutrustningen och beger sin ner för att besöka Varmvalsverket.

Även Greta Gustafssons pappa jobbar på SSAB, men hon anmälde sig till tjejkvällen för att hon vill lära sig mer om vad SSAB gör och vad man kan jobba med.

”Jag var med skolan på besök i åttan men det var så länge sedan och jag vill veta vad man kan jobba med här, se om det är något för mig.”

Isabelle Halvarsson jobbar i en livsmedelsaffär men funderar på att göra något annat och uppmanades av sin pappa som jobbar på SSAB att delta i tjejkvällen. Foto: Henrik Hansson

 

Stort intresse för att jobba på SSAB

Andelen kvinnor som jobbar på SSAB i Borlänge är idag knappt 21 procent och i produktionen är det 18 procent. Målet är att hälften av alla anställda ska vara kvinnor.

”Syftet med tjejkvällen är att få fler kvinnor att söka jobb hos oss, och ett bra sätt att komma in på SSAB är genom att sommarjobba. Förra året var knappt en tredjedel av sommarjobbarna kvinnor, vilket är okej men vi vill ju att det ska vara 50 procent”, säger Frida Björnbom.

Tjejkvällen avslutades med mingel och utdelning av priser till de som hade lyckats få flest rätt i den tipspromenad som alla deltog under kvällen.

”Det blev väldigt lyckat evenemang, alla hade kul, både de deltagande kvinnorna och vi som arrangerade kvällen. Extra roligt var att flera av deltagarna är intresserade av att börja jobba hos oss på SSAB”, säger Frida Björnbom.

I Centrala verkstäderna guidade Sofia Rundh, IF Metalls huvudskyddsombud, deltagarna som bland annat fick träffa Lisa Åkesson (till vänster) som jobbar som CNC-operatör i maskinverkstaden. Foto: Henrik Hansson

Kategori och taggar

Relaterade artiklar

feb 28
Andra nyheter

SSAB fortsätter att stärka forskning och utbildning inom stålbyggande tillsammans med Tammerfors universitet

SSAB Europe och Ruukki Construction har ingått ett femårigt samarbetsavtal med Tammerfors universitet (Finland) om forskning och utbildning inom stålkonstruktioner och stålbyggnation. Avtalet innebär en fortsättning på ett långt och nära samarbete.

feb 26
Legala pressmeddelanden

Återköp av aktier i SSAB under vecka 08 2024

SSAB AB (publ) (LEI-kod 529900329VS14ZIML164) har under perioden 19 – 23 februari 2024 återköpt sammanlagt 1 642 433 egna aktier, varav 412 853 aktier av serie A (ISIN-kod: SE0000171100) och 1 229 580 aktier av serie B (ISIN-kod: SE0000120669) inom ramen för det återköpsprogram som styrelsen beslutat om i syfte att justera bolagets kapitalstruktur för att därigenom skapa ökat värde för bolagets aktieägare.

feb 21
Andra nyheter

SSAB och VR introducerar e-truckar i lokala leveranser i Finland

SSAB Europe och VR Transpoint, som ansvarar för VR:s logistikverksamhet, har inlett ett gemensamt projekt för att elektrifiera tunga industritransporter. SSAB Europe kommer att investera i laddningspunkter för tunga fordon vid Hämeenlinnaanläggningen i Finland. VR kommer att investera i utsläppssnåla vägtransporter genom att förvärva helelektriska lastbilar för SSAB Europes leveranser. De helt eldrivna lastbilarna kommer att vara bland de största i fråga om total vikt för regelbundna kundleveranser i Finland.