Torsdagen den 18 januari 2024 rådde ett mycket utmanande vinterväder i södra Finland, vilket skapade spänning och utmaningar för både arrangörer och deltagare. Kollektivtrafiken blev försenad och bilisterna tvingades sänka hastigheten på grund av det hårda vädret. En del av föreläsarna och gästerna hade tillbringat natten före evenemanget på flygplatsen och var spända på om de skulle hinna med ett ersättningsflyg till Helsingfors-Vanda i tid innan det var dags för den egna presentationen.

"För Stålpåledagens projektteam är det varje år en stor utmaning att bygga upp dagen, men det är alltid mycket givande att se resultatet. Evenemanget har blivit mycket populärt under årens lopp och det har blivit det största evenemanget i markbyggnadsbranschen", säger Petri Suonpuro, chef för pålproduktlinjen.

 

Petri Suonpuro och Petteri Steen, SSAB Europe, Tubular Products

 

Dagen inleddes med att Petteri Steen, chef för rörprodukter, förde gästerna in i SSABs och rörprodukternas värld. Bland de viktigaste resultaten inom rörprodukter under 2023 var noll olyckor med frånvaro (LTI). ”Säkerhetsutvecklingen är ett kontinuerligt arbete och det måste förtjänas på nytt varje dag”, onstaterar Petteri. En annan viktig prestation var tillverkningen av världens första fossilfria Zero™ rör vid Pulkkila-fabriken i början av augusti 2023.

Det första egentliga föredraget hölls av projektchef Runar Stjern (Geo Fundamentering AS) från Norge. Runar presenterade Ocean Space Center-projektet, där deras RD-pålväggen återigen fungerade utmärkt på en utmanande plats på havsteknikcentret. Det var första gången Runar besökte Stålpåledagen i Finland, men SSAB Norges motsvarande Stålpeledag har blivit välbekant genom åren. "Det var fantastiskt att presentationerna fanns på både finska och engelska. Jag ser fram emot att delta i evenemanget även under de kommande åren", säger Runar.

Tuija Tyynismaa från Mitta Oy berättade att hon besökt evenemanget i flera års tid. För Tuijas del inleds året med SSABs Stålpåledag, som hon ser som en verklig höjdpunkt. ”Under Stålpåledagen får man träffa konstruktörer och entreprenörer samt andra experter i branschen, som också kan berätta om om vilka typer av projekt som är på gång”, säger Tuija.

Tuija Tyynismaa från Mitta Oy och Antti Perälä, chef för teknisk support på SSAB, reflekterade över hur trevligt det är med traditioner. ”Om det inte fanns någon Stålpåledag i januari skulle hela månaden kännas tom”, berättar Tuija.

 

Ett av dagens mest förväntade föredrag hölls av Sami Eronen, VD för Ruukki Construction. Han har en lång historia inom stålpålar. I början av föredraget berättade Sami att han var en av de ”skyldiga” bakom grundandet av evenemanget för 17 år sedan, då han arbetade med försäljning och utveckling av stålpålar.

"Vi började anordna  Stålpåledagen för att vi ville föra samman aktörer inom olika delar av grundläggningsverksamheten, såsom planerare, myndigheter, entreprenörer, beställare och materialleverantörer. Vi ville bygga upp ett gemensamt evenemang där vi kan utveckla branschen tillsammans. Evenemanget har tjänat sitt syfte mycket väl. Ända från början har det varit viktigt att evenemanget har ett program med bra innehåll, men minst lika viktigt är det att aktörerna i branschen träffar varandra.

Det är en fantastisk gemenskap och bransch, ett område inom byggverksamheten med många duktiga människor som har långa karriärer inom olika företag. Det handlar om samarbete mellan företag, men också mellan människor. De enskilda individerna har inflytande över vilka planeringslösningar och riktlinjer som tas fram. Det är därför är viktigt att ha en öppen dialog och en ”arbeta tillsammans”-mentalitet.

Med tanke på vad som händer i byggbranschen i Finland och Norden, för att inte tala om ett ännu smalare segment, grundläggningen, så är det svårt att hitta ett bättre tillfälle än Stålpåledagen. Ja, nog kan vi vara stolta över det här evenemanget", sammanfattar Sami Eronen stämningarna under dagen.

Sami Eronen, VD Ruukki Construction

SSABs Stålpåledagen anordnades för sjuttonde gången 18.1.2024

 

Under Stålpåledagen fick vi lyssna på många intressanta föredrag. Du kan besöka evenemangets webbplats för att läsa presentationerna som gavs under dagen.