Foto: Lindblad Studio/Tengbom/AplusM

SSAB har tidigare fattat ett inriktningsbeslut om att ställa om hela det nordiska produktionssystemet till omkring 2030 samt i år fattat beslut om att investera 6,2 miljarder kronor i en ny ljusbågsugn med tillhörande råvaruhantering i Oxelösund.

– Nu startar vi den storskaliga byggnationen och omställningen av SSABs nordiska produktionssystem. Att ersätta masugn med elektrisk ljusbågsugn är en mångmiljardinvestering. Att vi ställer om vårt nordiska produktionssystem kommer att ha en positiv inverkan såväl globalt som lokalt och hjälpa våra kunder att minska sina koldioxidutsläpp. Samtidigt behåller vi lokala jobb och förbättrar den omgivande miljön, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

Investeringen i Oxelösund är ett viktigt steg i SSABs omställning till fossilfri stålproduktion och att i stort sett bli ett fossilfritt företag. Det stärker SSABs konkurrenskraft och bidrar till att skapa nya världsledande produkter och lösningar för en starkare, lättare och mer hållbar värld.   

– Investeringen i Oxelösund kommer att öka SSABs flexibilitet och vår intjäningsförmåga. Övergången till ljusbågsugn gör även att vi bara från Oxelösund kan minska de svenska CO2-utsläppen med cirka 3 procent, säger Johnny Sjöström, divisionschef för SSAB Special Steels.

SSAB har redan tillverkat och levererat pilotvolymer fossilfritt stål (SSAB Fossil-free™ steel) till strategiska kunder och tagit en ledande position i den gröna omställningen inom stålindustrin. I år togs ytterligare ett viktigt steg, när SSAB introducerade SSAB Zero™ – ett stål baserat på återvunnet stålskrot och producerat med fossilfri el utan fossila koldioxidutsläpp.    

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Anna Molin, Press Officer SSAB, 076-110 4676, [email protected]
Gunilla Hjalmarson, Head of External Communications SSAB, 076-117 9185, [email protected].