• Att Luleå med SSAB och Hybrit har valts som plats för detta möte visar på vikten av och intresset för det ledande arbetet för att ställa om industrin som pågår här. SSABs gröna transformation uppfyller kraven på den globala politiska agendan: minskning av utsläpp, grön omställning, jobb och konkurrenskraft. För att lyckas med omställningen behöver vi effektiva ramverk, politiskt ledarskap och handling. Det är också viktigt att Europa och USA tillsammans utvecklar gröna standarder för att öka transparens på marknaden och stödja omställningen av stålindustrin globalt, och vi välkomnar att detta tas upp under dagarna, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef för SSAB.

TTC är det huvudsakliga forumet för USA:s och EU:s samordning av strategier för viktiga globala handels- och teknikfrågor. Mötet som äger rum i Luleå är det fjärde av sitt slag. Under mötets första dag besöker bland andra den amerikanske utrikesministern Antony Blinken och EU:s handelskommissionär Margrethe Vestager Hybrit-anläggningen i Luleå. Sverige står som ordförande i Europeiska unionens råd.

  • SSAB är ledande inom stålindustrin, och har tillsammans med våra partners visat på styrkan i en fossilfri värdekedja då vi redan levererat mer än 500 ton fossilfritt stål till strategiska kunder. Vi kommer att minska utsläppen med 10 procent i Sverige och med 7 procent i Finland. Vi är glada över att kunna välkomna representanter för EU-kommissionen, den amerikanska regeringen samt ministrar från Sverige till Hybrit i samband med TTC i Luleå, säger Martin Lindqvist.

SSABs mål är att tillverka fossilfritt stål och att tillsammans med våra partners skapa en helt fossilfri värdekedja för stålproduktion. I juli 2021 producerade SSAB världens första fossilfria stål gjort av järnsvamp framställd med hjälp av HYBRIT-teknik, dvs. reduktion med användning av fossilfri vätgas i stället för kol och koks. År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål i kommersiell skala.

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. HYBRIT-tekniken ersätter kol och koks, traditionellt använt för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Processen tar i stort sett bort koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

Läs mer här: www.ssab.se/fossilfritt

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Viktoria Karsberg, Head of Corporate Identity and Group Communications
[email protected], tel: +46 72 233 5288

Hanna Hoikkala, press officer
[email protected], phone: +46 73 655 1117