Efter två år med digitala livesändningar av Teknikmässan kunde den återigen genomföras på plats i Galaxen i Borlänge. SSAB Borlänge deltog för tionde gången i arrangemanget som vänder sig dels till alla åttondeklassare i Borlänge och Falun, dels till de som läser naturvetenskapliga och teknikprogrammen på gymnasiet i hela Dalarna.

Årets Teknikmässan lockade drygt 1200 åttondeklassare och närmare 500 gymnasieelever. Och intresset för SSAB bland deltagarna var stort. Särskilt bland gymnasieeleverna som hade frågor om såväl Tekniksprånget och sommarjobb som om den fossilfria resan och var i världen SSAB har verksamhet.

SSAB hade sju olika föreläsningstillfällen under de två dagarna och totalt deltog 580 elever i dessa berättar Frida Björnbom, HR-partner och den som ansvarade för SSABs medverkan i Teknikmässan.

 

Efter två år med digitala livesändningar genomfördes Teknikmässan återigen fysiskt på plats i Galaxen i Borlänge. I SSABs monter fick eleverna lära mer om skillnaden mellan mjuka och höghållfasta stål. Olivia Westerlund och Sandra Karlberg visar en av besökarna. Foto: Henrik Hansson


Berättade om sin resa


”Både för gymnasieeleverna och åttondeklassarna gjorde vi först en kort presentation om SSAB, att vi är ett globalt företag, var vi har produktion och antal anställda med mera men vi berättade även om den fossilfria resan som vi är mitt i”, berättar Frida Björnbom.

Vid varje föreläsning medverkade även tre-fyra personer som alla berättade om sina olika yrken och hur deras resa in på SSAB har gått till.

”På gymnasiedagen hade vi fokus på ingenjörsyrket och två automationsingenjörer, en som jobbar som processutvecklare och en från supply planning, berättade om sina jobb, vad de hade för utbildning och hur det kom sig att de jobbar på SSAB. På åttornas dag hade vi mer fokus på gymnasievalet och hade en ganska blandad skara på scenen, en chef, en operatör, en inköpare och en mekaniker. De hade alla helt olika bakgrund och vägar in till SSAB så det blev en väldigt intressant dialog”, förklarar Frida Björnbom.

 

Clara Forssén var en av flera som berättade om sin resa till in på SSAB Borlänge där hon jobbar inom Supply planning. Foto: Henrik Hansson

 

Väcka intresse


Utöver föreläsningarna fanns SSAB på plats med en monter i arkaden tillsammans med alla företag som deltog i Teknikmässan. Hos SSAB kunde eleverna själva få känna skillnaden mellan mjukt och höghållfast stål och givetvis få svaret på den fråga som ingick i tipspromenaden.

”Att SSAB ska medverka i Teknikmässan är en självklarhet då den är ett mycket viktigt forum för att nå ut till de som är i utbildning idag, både för att väcka intresset för processindustrin och SSAB och att få fler att välja tekniska utbildningar”, säger Frida Björnbom och fortsätter:

”Det finns idag en brist på vissa specifika kompetenser, bland annat ingenjörer och vissa positioner inom underhåll. Eftersom vi träffar både högstadieelever och gymnasieelever har vi genom Teknikmässan möjlighet att påverka såväl gymnasieval som fortsatta studier på högskolenivå för väldigt många elever. Vi vill såklart även marknadsföra SSAB som arbetsgivare och visa hur många möjligheter det finns till jobb hos oss, då vi har så många olika yrkeskategorier inom SSAB.”

 

Närmare 600 elever deltog i de sju föreläsningarna som SSAB Borlänge höll i. Foto: Henrik Hansson