– I år är vi glada att ha flera nominerade bidrag som strävar mot en mer hållbar framtid. Faktum är att två ansökningar inom elektrifiering visade användning av stål på ett helt nytt sätt och för första gången nomineras två företag tillsammans, säger Eva Petursson, ordförande för Swedish Steel Prize-juryn och chef för SSABs research- och innovationsavdelning.

Finalisterna och juryns motiveringar är:

DigJim från Norge – system för ultrasnabbt underhåll

Den här användargenererade innovationen är ett patenterat system som möjliggör snabbt byte av slitdelar på grävskopor. Lösningen öppnar upp för att på ett flexibelt och hållbart sätt utföra underhåll direkt på plats. Genom att utnyttja styrkan och slitstyrkan hos materialet har DigJim även förändrat designen på skoptänderna, med ökad produktivitet under användning som följd.

DigJim har nominerats till Swedish Steel Prize 2023 för att ha skapat ett system för ultrasnabbt underhåll med lägre ägandekostnader och ökad produktivitet.

Gestamp från Spanien – främre nedre länkarm

I en applikation med utmanande krav tänjer Gestamp på gränserna för materialstyrka och formbarhet. Denna viktiga del i chassit är avgörande för daglig drift såväl som för säkerhetsprestanda. Genom att använda avancerad formningsteknik i kombination med ett för ändamålet utvecklat höghållfast stål med unika egenskaper har denna länkarm formgivits med en optimerad skaldesign i ett enda stycke.

Gestamp har nominerats till Swedish Steel Prize 2023 för att ha utvecklat en länkarm som bidrar till prestandaförbättringar, viktminskning och kostnadsbesparingar.

Green Buffers från Sverige – en ny generations tågkoppel

Green Buffers har introducerat höghållfast stål för absorbering av energi mellan tågvagnar, vilket ökar säkerheten vid en eventuell kollision. Den här nya generationens tågkoppel möjliggör kundanpassade designlösningar och erbjuder ett brett utbud robusta koppel för preciserad energiabsorption på flera nivåer. Befintliga tåg kan utrustas med dessa koppel, vilket möjliggör snabb implementering och förbättrad säkerhet inom tågtransporter.

Green Buffers har blivit nominerat till Swedish Steel Prize 2023 för sitt innovativa system och för sin nollvision om okontrollerade urspårningar av tåg i samband med kollisioner.

Levistor från Storbritannien och ZOOZ från Israel – mekaniskt batteri för snabb laddning

Mekaniska högeffektsbatterier baserade på en ny typ av svänghjulsdesign erbjuder hållbara lösningar för en hållbar värld. Mekaniska batterier har en längre livslängd, minskar inte i effekt på grund av degradering, och ger ett mindre klimatavtryck än kemiska batterier. Dessutom blir driften säkrare i denna uppdaterade lösning där den traditionella designen ersätts med ett svänghjul i flera lager av höghållfast stål.

Levistor och ZOOZ har nominerats till Swedish Steel Prize 2023 för sin nya design av svänghjul i ett 100 procent återvinningsbart material som ger ökad säkerhet, ökad produktlivslängd och lägre livscykelkostnad.

Världens mest prestigefyllda stålpris

Swedish Steel Prize prisar ingenjörskonst, samarbete och stålinnovationer som leder till en bättre och mer hållbar värld. Priset inspirerar ingenjörer, designers och innovatörer att fortsätta utforska stålets obegränsade potential.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Eva Petursson, Chair of the Jury, Swedish Steel Prize, [email protected]
Anna Rutkvist, Project Manager, Swedish Steel Prize, [email protected]