Den 20-21 januari gick Berzeliusdagarna av stapeln för 68:e gången. Det är Svenska Kemisamfundet som varje år bjuder in ca 350 elever och ett 50-tal lärare från hela Sverige till forskarföreläsningar i kemins värld. Elevernas deltagande finansieras genom stipendier från den svenska industrin, skolor, ideella föreningar och stiftelser.

Alice Lind går andra året på naturvetenskapliga programmet vid Luleå Gymnasieskola, och hon var en av dem som hade turen att få åka till Stockholm tack vare SSAB Luleås sponsring.

”Det kändes verkligen kul och stort när jag fick beskedet, fast jag blev också lite nervös ifall jag skulle förstå alla föreläsningar. Men det gick faktiskt bra!”, säger en glad Alice.

Ett av syftet med dagarna är att gymnasisterna ska få möjlighet att möta andra kemiintresserade ungdomar och utbyta tankar, och det är också något som Alice lyfter fram som något av det bästa med resan.

”Helt klart var det gemenskapen och att träffa andra likasinnade ungdomar men också vuxna. Det kändes jättehäftigt och inspirerande att få lyssna på föreläsare som verkligen brinner för sina forskningsområden, och några hade själva varit Berzeliusstipendiater. Nästan alla berättade om sin bakgrundshistoria och vägen att hitta något att studera som kändes rätt, vissa ville exempelvis bli musiker först. Specifikt det tar jag nog med mig, att man inte måste välja sin karriär direkt efter studenten”, säger Alice.

De två dagarna gav massor av inspiration och Alice tror det finns stora möjligheter att hon satsar på kemi framöver.

”Föreläsningarna fick mig att se kemin i praktiken på ett annat sätt än hur man läser om det i skolan. Det var också många universitet och högskolor som hade utställningar om utbildningar inom olika grenar av kemin. Det kändes extra kul att se att många utbildningar tar upp den gröna omställningen, vilket är något jag intresserar mig för.”

Avslutningsvis skickar Alice en hälsning till alla som funderar på att söka till Berzeliusdagarna kommande år:

”Sök! Jag trodde inte att jag skulle få stipendiet, men jag kände att det är lika bra att söka för annars skulle jag kanske ångra att jag inte tog chansen. Nu i efterhand är jag så glad att jag gjorde det, även fast jag tvekade”, avslutar Alice Lind.

Berzeliusdagarna är främst ett möte för svenska gymnasister med ett stort intresse för kemi, och tanken är att stimulera intresset för kemi och låta kemiintresserade ungdomar från hela Sverige möta varandra och utbyta tankar. Duktiga forskare från såväl akademi som industri inom kemins alla grenar bjuds in att hålla föreläsningar om sin forskning, arbetssituation och värdet av naturvetenskaplig utbildning.