Andra nyheter

Takrenovering med högklassigt material och respekt för traditioner

Byggnaden på Annegatan 28 mitt i hjärtat av Helsingfors genomgick en omfattande fasad- och takrenovering under 2021. Byggnadens historia sträcker sig mer än 200 år tillbaka i tiden och den ägs av Salomaa Yhtiöt Oy.

Annegatan 28
Byggnad på Annegatan 28.

Objekt: Annegatan 28, Helsingfors
Byggnadens ägare: Salomaa yhtiöt Oy
Taktyp: Bandtäckt tak
Material: SSAB GreenCoat TSP Legacy, 0,60 x 610 mm
Tidpunkt: 2021
Entreprenör: Lujapelti Oy

Byggnaden inrymmer företagets kontor och bland annat ett Fazers Kafé. Under årens lopp har det funnits verkstäder, lägenheter, affärslokaler, restauranger och kontor i huset – en gång i tiden till och med en biograf. Projektet var tänkt att modernisera byggnaden genom omfattade reparationer och en tillbyggnad av innergården.. Renoveringsarbetet gjordes med respekt för byggnadens historia och delvis skyddade status. För den arkitektoniska utformningen svarade arkitektbyrån JKMM och huvudentreprenör var byggföretaget Jatke Oy.

En del av den historiska byggnaden är skyddad och krävde de finska museimyndigheternas godkännande för de delar som skulle renoveras. Huset innehöll utsökta arkitektoniska detaljer, även på taket.

Det gamla taket med bandtäckning och de flesta underkonstruktionerna revs och därefter byggdes stommen till det nya taket. Ovanpå plåten monterades Icopals underlagsduk Flexi Steel och ovanpå den lades ventilationsläkt och bärläkt. Som täckmaterial valdes GreenCoat TSP Legacy, en galvaniserad och grundmålad, tunn stålplåt från SSAB. Materialtjocklek 0,60 mm.

TSP är en förkortning av Tin Smith Pro, en stålsort som SSAB har utvecklat speciellt för bandtäckning och plåtarbeten. Legacy är en tvåskiktsbeläggning som är grundmålad i en kontinuerlig produktionslinje. Det är en utmärkt vidhäftningsyta för målning direkt efter monteringsarbetet. GreenCoat TSP Legacy har framgångsrikt använts vid takrenoveringar av gamla, historiskt betydelsefulla och skyddsvärda objekt. Det gör det möjligt att bevara den ursprungliga byggnadens anda både till utseende och arbetssätt.

Takentreprenörens kommentar:
Lujapelti Oy, Ville Mikkola och Miro Laine
"GreenCoat TSP Legacy fungerade mycket bra som takmaterial. Det är lätt att bearbeta, forma och foga. Det är inte heller lika halt som till exempel en förzinkad yta, så det är säkrare att förflytta sig på taket. Att man kan måla det direkt efter installationen och att det inte behöver syrabehandlas eller patineras innebär en stor besparing både vad gäller tidsplan och kostnader. Före målningen måste GreenCoat Legacy förstås tvättas, men byggdamm och annan smuts lossnade bra och ytan blev ren med en högtryckstvätt. Jag kan inte komma på något negativt att säga om GreenCoat TSP Legacy"

 

Fakta om GreenCoat TSP Legacy:

 • Utvecklad speciellt för objekt där målningsarbetet ska göras direkt efter installation
 • Legacy-ytan kan målas direkt efter installation och tvätt
 • SSABs TSP-stål är det bästa stålet för bandtäckning och övriga plåtarbeten
 • Ståltjocklek 0,60 mm, zinkmassa 350 g/m2
 • Det finns många fördelar med GreenCoat Legacy
  • kostnadsbesparing
  • tidsbesparing
  • högklassigt slutresultat
  • lång livscykel
  • säker förflyttning på taket
Bilagor

720x405-Annankatu-28-1

720x405-Annankatu-28-2

Kategori och taggar

Relaterade artiklar

dec 4
Legala pressmeddelanden

Återköp av aktier i SSAB under vecka 48 2023

SSAB AB (publ) (LEI-kod 529900329VS14ZIML164) har under perioden 27 november - 01 december 2023 återköpt sammanlagt 1 698 000 egna aktier, varav 416 000 aktier av serie A (ISIN-kod: SE0000171100) och 1 282 000 aktier av serie B (ISIN-kod: SE0000120669) inom ramen för det återköpsprogram som styrelsen beslutat om i syfte att justera bolagets kapitalstruktur för att därigenom skapa ökat värde för bolagets aktieägare.

dec 4
Customer story

Nordec tillverkar och installerar stålkonstruktioner i SSAB Domex® till Finlands största bro någonsin

Den nya Kronbergsbron som håller på att byggas i Helsingfors kommer att förvandla stadsbilden och bli ett nytt landmärke i den finska huvudstaden. Stommen kommer att bestå av drygt 3 000 ton SSAB Domex® stål.

dec 1
Andra pressmeddelanden

SSAB och Vattenfall i nytt samarbete om leveranser av fossilfritt stål

SSAB och Vattenfall har tecknat en avsiktsförklaring om leveranser av fossilfritt stål tillverkat med HYBRIT-teknik. SSAB kommer, med insatsmaterial från pilotanläggningen HYBRIT i Luleå, att leverera fossilfritt stål till Vattenfall för att använda i sin verksamhet.