Andra nyheter

Takrenovering med högklassigt material och respekt för traditioner

Byggnaden på Annegatan 28 mitt i hjärtat av Helsingfors genomgick en omfattande fasad- och takrenovering under 2021. Byggnadens historia sträcker sig mer än 200 år tillbaka i tiden och den ägs av Salomaa Yhtiöt Oy.

Annegatan 28
Byggnad på Annegatan 28.

Objekt: Annegatan 28, Helsingfors
Byggnadens ägare: Salomaa yhtiöt Oy
Taktyp: Bandtäckt tak
Material: SSAB GreenCoat TSP Legacy, 0,60 x 610 mm
Tidpunkt: 2021
Entreprenör: Lujapelti Oy

Byggnaden inrymmer företagets kontor och bland annat ett Fazers Kafé. Under årens lopp har det funnits verkstäder, lägenheter, affärslokaler, restauranger och kontor i huset – en gång i tiden till och med en biograf. Projektet var tänkt att modernisera byggnaden genom omfattade reparationer och en tillbyggnad av innergården.. Renoveringsarbetet gjordes med respekt för byggnadens historia och delvis skyddade status. För den arkitektoniska utformningen svarade arkitektbyrån JKMM och huvudentreprenör var byggföretaget Jatke Oy.

En del av den historiska byggnaden är skyddad och krävde de finska museimyndigheternas godkännande för de delar som skulle renoveras. Huset innehöll utsökta arkitektoniska detaljer, även på taket.

Det gamla taket med bandtäckning och de flesta underkonstruktionerna revs och därefter byggdes stommen till det nya taket. Ovanpå plåten monterades Icopals underlagsduk Flexi Steel och ovanpå den lades ventilationsläkt och bärläkt. Som täckmaterial valdes GreenCoat TSP Legacy, en galvaniserad och grundmålad, tunn stålplåt från SSAB. Materialtjocklek 0,60 mm.

TSP är en förkortning av Tin Smith Pro, en stålsort som SSAB har utvecklat speciellt för bandtäckning och plåtarbeten. Legacy är en tvåskiktsbeläggning som är grundmålad i en kontinuerlig produktionslinje. Det är en utmärkt vidhäftningsyta för målning direkt efter monteringsarbetet. GreenCoat TSP Legacy har framgångsrikt använts vid takrenoveringar av gamla, historiskt betydelsefulla och skyddsvärda objekt. Det gör det möjligt att bevara den ursprungliga byggnadens anda både till utseende och arbetssätt.

Takentreprenörens kommentar:
Lujapelti Oy, Ville Mikkola och Miro Laine
"GreenCoat TSP Legacy fungerade mycket bra som takmaterial. Det är lätt att bearbeta, forma och foga. Det är inte heller lika halt som till exempel en förzinkad yta, så det är säkrare att förflytta sig på taket. Att man kan måla det direkt efter installationen och att det inte behöver syrabehandlas eller patineras innebär en stor besparing både vad gäller tidsplan och kostnader. Före målningen måste GreenCoat Legacy förstås tvättas, men byggdamm och annan smuts lossnade bra och ytan blev ren med en högtryckstvätt. Jag kan inte komma på något negativt att säga om GreenCoat TSP Legacy"

 

Fakta om GreenCoat TSP Legacy:

 • Utvecklad speciellt för objekt där målningsarbetet ska göras direkt efter installation
 • Legacy-ytan kan målas direkt efter installation och tvätt
 • SSABs TSP-stål är det bästa stålet för bandtäckning och övriga plåtarbeten
 • Ståltjocklek 0,60 mm, zinkmassa 350 g/m2
 • Det finns många fördelar med GreenCoat Legacy
  • kostnadsbesparing
  • tidsbesparing
  • högklassigt slutresultat
  • lång livscykel
  • säker förflyttning på taket
Bilagor

720x405-Annankatu-28-1

720x405-Annankatu-28-2

Kategori och taggar

Relaterade artiklar

jun 5
Andra pressmeddelanden

SSAB och Fortum utreder förutsättningar för tillverkning av vätgasreducerad järnsvamp i Brahestad

SSAB inleder en FEED*-studie tillsammans med Fortum av möjligheten att tillverka direktreducerad järnsvamp också i Brahestad.

jun 2
Legala pressmeddelanden

SSAB investerar för en grön omställning av produktionen i Oxelösund

SSAB:s styrelse har fattat ett investeringsbeslut för omställningen av Oxelösund. Beslutet möjliggör en minskning av Sveriges totala CO2-utsläpp med 3 procent och planen är att starta produktion av stål utan koldioxidutsläpp, baserat på återvunnet skrot och järnsvamp, under kvartal 4 2026.

jun 1
Andra pressmeddelanden

Ponsse blir den första tillverkaren av skogsmaskiner som använder SSABs fossilfria stål

SSAB har tecknat ett samarbetsavtal med Ponsse Plc, en av världens största tillverkare av skogsmaskiner för kortvirkesmetoden och leveranserna av fossilfritt stål tar fart i början av 2026.