Omkring 50 nyfikna gäster samlades i Triangeln när SSAB bjöd in till inspirationskväll för tjejer. Det här var tredje gången SSAB anordnade en kväll riktad enbart till kvinnor, senast var 2020 strax innan pandemin.

Anna Rönnbäck är projektledare för eventet:

- Det här har varit väldigt uppskattat tidigare, så därför ville vi självklart ta upp arrangemanget igen nu efter pandemin. Vi vill bjuda in och visa upp SSAB och berätta om den spännande fossilfria resa som SSAB är på väg in i, och på så sätt också gärna inspirera till kommande yrkesval.

Förutom information om SSAB:s verksamhet fick deltagarna också möjlighet att göra ett väldigt uppskattat studiebesök ute i stränggjutningsanläggningen där Vanja Norberg och Jovanna Lundberg berättade mer om hur stål produceras.

 

Valbesokt inspirationskvall pa SSAB Lulea     

 

Några ord från deltagarna:

”SSAB jobbar både med bra personalpolitik och hållbarhet och har värderingar som jag tycker är viktiga. En häftig arbetsplats – och så gör de otroligt bra stålprodukter!”

”Det här är ett jätteroligt initiativ. Det är intressant att se något helt nytt jämfört med det man själv jobbar med.”

 

Många fördelar med jämställd verksamhet

Även om målet främst var att inspirera, så är eventet också en del i arbetet att få fler kvinnor att söka sig till industrin. SSAB Luleå har ett mål att öka andelen kvinnliga anställda, både semestervikarier och tillsvidareanställda. Fler kvinnor i verksamheten är viktigt ur många aspekter, både ur ett arbetsmiljö- och lönsamhetsperspektiv.

- Forskning visar på att en mer jämställd verksamhet är mer utvecklande, lönsammare och säkrare. Det ger också ökad trivsel, konstaterar Anna Rönnbäck.

Kvällen avslutades med mingel och tilltugg, med möjlighet att diskutera framtid och karriär eller bara få veta mer om SSAB.