Oshkosh Corporation kommer inledningsvis att använda det fossilfria stålet för att utveckla prototyper för avancerade, miljömässigt hållbara sopbilar, och planerar framtida forsknings- och utvecklingsinitiativ för flera produktlinjer för kommersiella fordon.

- Vi är mycket glada över att kunna välkomna Oshkosh Corporation till vår partnergrupp. De är först i USA med att ta fram prototyper för kommersiella och industriella fordon i fossilfritt stål. Efterfrågan på fossilfritt stål fortsätter att öka globalt. Det här steget bekräftar vårt åtagande för att mildra effekterna av de globala klimatförändringarna, vilket vi gör genom att samarbeta med framåttänkande organisationer runt om i världen för att genomföra branschledande förändringar, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

- Att skapa en mer hållbar framtid är centralt för vår strategiska vision. Som ledare och innovatör inom våra industrisektorer är Oshkosh Corporation stolta över att samarbeta med SSAB i detta globala initiativ, som ett nästa steg i vår strävan att leverera högpresterande och mer hållbara produkter till våra McNeilus Truck and Manufacturing-kunder, säger Brad Nelson, vd för McNeilus Truck and Manufacturing och Senior Vice President för Oshkosh Corporation.

SSAB levererade det första stålet tillverkat av vätgasreducerat järn 2021 och har som mål att leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026. SSAB samarbetar med järnmalmsproducenten LKAB och energibolaget Vattenfall som en del av HYBRIT-initiativet för att utveckla en värdekedja för fossilfri järn- och stålproduktion, som kommer att ersätta det kokskol som traditionellt används för järnmalmsbaserad ståltillverkning med fossilfri elektricitet och vätgas. Denna process eliminerar praktiskt taget koldioxidutsläppen i stålproduktionen.

Oshkosh Corporations hållbarhetsåtgärder innefattar arbetet med att minska ”användningsfasens” utsläpp av sina produkter genom högre bränsleeffektivitet, användning av alternativa bränslen och elektrifiering. Alla produktlinjer erbjuder eller håller på att utveckla alternativa drivlinor, inklusive helt eldrivna, hybrid- och naturgasdrivna lösningar som avsevärt minskar koldioxidavtrycket. Att flytta utsläppsminskningarna från produktion och drift till leveranskedjan för inköp av koldioxidfria material är ett naturligt steg på vägen mot att uppnå 2030-målen.

För mer information är du välkommen att kontakta:
Hanna Hoikkala, pressansvarig på SSAB | [email protected] |Telefon: +46 73 655 1117