Linn Roos läser tredje året på naturvetenskapliga programmet på Soltorgsgymnasiet i Borlänge. I slutet av januari deltog hon i Berzeliusdagarna som syftar till att öka intresset för kemi. Foto: Henrik Hansson

 

Berzeliusdagarna arrangeras av Svenska Kemsamfundet och syftet är att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist.

Omkring 300 elever från hela Sverige samt några från Norge och Finland deltog i årets Berzeliusdagar som genomfördes på Stockholms universitet under två dagar i slutet av januari. Förutom forskare från universitet som håller korta, inspirerande föredrag om forskning, sin vardag och värdet av naturvetenskaplig utbildning finns högskolor och universitet på plats för att berätta mer om sina utbildningar med inriktning kemi.

Linn Roos går tredje året på naturvetenskapliga programmet på Soltorgsgymnasiet i Borlänge och var en av tre elever som blev utvalda att delta i årets upplaga av Berzeliusdagarna.

- Jag trodde aldrig att jag skulle bli en av de utvalda och när jag fick beskedet blev jag först chockad men sedan mycket glad, berättar Linn Roos, som hade hört talas om Berzeliusstipendiet när hon började på Soltorgsgymnasiet och tänkte att det skulle hon vilja få.

- Det var verkligen två fantastiskt intressanta och inspirerande dagar som jag inte vill vara utan.

Föreläsningarna vara många och spände över många olika ämnesområden. Det de har gemensamt är kemi.

- Jag har en helt annan uppfattning om vad kemi är och vad man kan göra nu. Bara det att det finns så mycket kvar att utforska inom keminområdet är oerhört intressant. Man skulle kunna tro att det inte finns mer att lära och utforska men varje ny tanke leder till nya dörrar öppnas, säger Linn Roos.

- Det tycker jag är fascinerande liksom att väljer jag kemi kan jag forska om såväl hållbarhet och klimat som våra egna kroppar. Det går att göra skillnad.

Berzeliusdagarna har fått Linn Roos att överväga att läsa vidare inom kemi istället för fordon som är det som hon har haft som mål.

- Jag har alltid varit intresserad av fordon och då material och konstruktion men efter de här dagarna har utbildningen i kemiteknik hoppat upp flera steg på min lista. Vi får se om det blir farkostteknik på KTH eller kemiteknik i höst.