Tillsammans ingår SSAB och Mercedes-Benz ett partnerskap för att introducera fossilfritt stål i fordonstillverkningen så fort som möjligt: De första prototypdelarna för karosser tillverkade av SSAB:s fossilfria stål planeras redan till nästa år. Senast 2039 kommer Mercedes-Benz nya personbilsflotta att bli koldioxidneutral längs hela värdekedjan.

År 2026 har SSAB för avsikt att förse marknaden med fossilfritt stål I kommersiell skala efter omställning av Oxelösunds masugnar till produktion med ljusbågsugn. SSAB:s stålproduktion baseras på HYBRIT-tekniken som ersätter kol och koks, traditionellt använt för järnmalmsbaserad ståltillverkning, med fossilfri el och vätgas. Processen eliminerar i stort sett koldioxidutsläpp i stålproduktionen.

”Vi är oerhört glada över att få Mercedes-Benz som partner för fossilfria stålprodukter. Vi bygger tillsammans en fullständig fossilfri värdekedja hela vägen fram till slutkund,” säger Martin Lindqvist, vd samt koncernchef för SSAB. ”Vi är stolta över att kunna minska de globala koldioxidutsläppen i samarbete med vår nya partner.” 

SSAB, LKAB och Vattenfall skapade HYBRIT, Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology, år 2016 med målet att utveckla en teknik för fossilfri järn- och stålframställning. I augusti 2021 kunde SSAB visa upp världens första fossilfria stål tillverkat från vätgasreducerat järn framställt på HYBRIT:s pilotanläggning i Luleå, ett viktigt steg mot en helt fossilfri värdekedja för ståltillverkning.

Ytterligare information om partnerskapet med Mercedes-Benz finns på Daimler Global Media Site.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Mia Widell, Press Relations Manager, SSAB, +46 76 527 25 01, [email protected]