I sommar är det totalt 221 personer som sommarjobbar på SSAB i Luleå. Nästan hälften är återvändare (46 procent) och övriga är här för första gången. Andelen kvinnor är 38 procent, vilket är något lägre än i fjol.

Två av årets sommarjobbare är Katrin och Lukas.

Katrin Ökvist i masugnen

Katrin Ökvist har precis pluggat färdigt på folkhögskola, och är en återvändare som jobbar här på SSAB för tredje sommaren.

Varför valde du att sommarjobba på SSAB?
– Jag var i behov av ett sommarjobb och fick ett intressant tips av en gammal skolkamrat. Det var det förstående bemötandet jag fick, som gjorde att jag tackade ja.

Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs jättebra. Har ett trevligt och hjälpsamt arbetslag som jag jobbar med.

Vad gör du på ditt sommarjobb?
– Jag jobbar i masugnen där vi bland annat tar prover på järn och slagg. Jag kör också hjullastare, travers, borrmaskin och en så kallad kanon som används för att täppa igen tapphålet när ugnen är tömd. Jag fyller torpeder med järn, håller koll på skärmar och fyller skänkar med slagg som sedan hanteras av de som arbetar nere med loken etc. Utöver den dagliga rutinen så beror det lite på vad behovet är för dagen helt enkelt.

Har du lärt dig något som du kommer att ha nytta av senare?
– Det kanske kunde vara att behålla lugnet i nya stressade situationer.

Vad visste du om SSAB tidigare?
– Inte så mycket egentligen, utöver att företaget fanns och att de tillverkar stål.

Skulle du kunna tänka dig att jobba här?
– Ja absolut. Jag tycker om att det är lite varierande uppgifter, även om mycket går på rutin. Dessutom så känns det lite hemtrevligt med alla maskiner. Speciellt när man vuxit upp i en fiskarfamilj.

Lukas Arkenklo i stålverket

Lukas Arkenklo studerar rymdteknik på LTU och ska börja tredje året till hösten. Det här är hans första sommar på SSAB.

Varför valde du att sommarjobba på SSAB?
– Främst för att jag tyckte det skulle vara kul att göra något nytt, men sedan hade jag hört jättebra saker om SSAB. SSAB är väldigt populärt bland studenter att söka till, så jag blev jätteglad när jag fick det. Schemat passar mig bra också. Man jobbar koncentrerat så det blir långa perioder av ledighet.

Hur trivs du på jobbet?
– Jag trivs jättebra! Jag gillar det jag gör, de olika arbetsuppgifterna. Och så är jag i ett fint skiftlag också.

Vad gör du på ditt sommarjobb?
– Jag är på stålverket där jag kör kran och jobbar i verkstan. När jag kör kran så transporterar jag skänkar och fyller ugnarna med stål, och sedan skickar vi det tappade stålet till stränggjutningen. I verkstan jobbar jag med underhåll på skänkarna, dvs blåser rent, byter plattor etc.

Har du lärt dig något som du kommer att ha nytta av senare?
– Jag har fått lära mig köra kran och truck, och det är utbildningar som är väldigt mycket värda. Jag har också fått testa att jobba skift och upptäckt att det passar mig jättebra.

Vad visste du om SSAB tidigare?
– Jag hade en övergripande bild och visste att de håller på med stålproduktion.

Skulle du kunna tänka dig att jobba här?
– Ja, det skulle jag definitivt kunna göra.

Totalt så sökte drygt 800 personer sommarjobb på SSAB Luleå inför sommaren 2021.