Anna Östlund och Sofia Rundh representerade SSAB Borlänge när årets Teknikmässa genomfördes som en livestreamad sändning under två dagar. Foto: Henrik Hansson

 

Istället för ett myller av nyfikna och frågvisa åttondeklassare bland företagsmontrarna i arkaden i Galaxen var det lugnt och stilla i kapprummet på Domnarvsgården.

Årets Teknikmässa fick på grund av rådande omständigheter bli en streamad livesändning med en energisk Nassim Al Fakir i den lilla studion i Galaxen och hundratals elever i lektionssalar eller hemma runtom i Dalarna. På onsdagen var det årskurs två på gymnasiets natur- eller teknikprogram som fick se filmer, höra Nassim Al Fakir intervjua olika företag direkt, svara på mentimeter frågor och tävla om en stor högtalare. Därtill var det en föreläsning mitt i den två timmar långa sändningen.

Torsdagen var det dags för åttondeklassarna. I vanliga fall är det åttor från Borlänge och Falun som deltar i Teknikmässan, i år var det åttondeklassare från hela länet inbjudna. Och av hur många som svarade på mentimeterfrågorna var det runt 300 som såg sändningen.

SSAB Borlänge har medverkat i Teknikmässan från starten för drygt åtta år sedan och så även i år. Men istället för att bemanna en monter och föreläsningar blev det i år en kort film med två medarbetare som representerar två av de cirka 300 olika yrken som finns på SSAB

Det var CNC-operatören Sofia Rundh som jobbar i Maskinverkstaden, och processtekniker Tommy Jonsson i Varmvalsverket som kort berättar vad de gör och varför de tycker det är kul att gå till jobbet varje dag.

I den livestreamade sändningen var det Sofia Rundh tillsammans med Anna Östlund, kommunikationsvarig som svarade på Nassim Al Fakirs frågor om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch, vad är det som gör att man jobbar kvar så länge på SSAB.

- Det här var kul men jag saknar att få träffa eleverna på riktigt och svara på deras frågor som vi gör när Teknikmässan är en fysisk mässa, sade Sofia Rundh efteråt.